Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Привличане на младите умове: Увеличаващият се интерес към българските университети

В последно време интересът на завършващите ученици към българските университети постоянно расте. Това бе заявено за БТА от директорът на Центъра за кариерно ориентиране във Варна, Дияна Янева, преди откриването на кандидат-студентската борса, проведена в Юнашкия салон в крайморския град.

„Младите хора все повече търсят съвети за кариерната си ориентация“, допълни Янева.

Според нея през миналата учебна година над 5600 ученици преминаха през групови обучения в Центъра, а експертите предоставиха повече от 900 индивидуални консултации.

С оглед на тенденцията младите хора да предпочитат родните университети, на борсата бяха представени шестте варненски висши училища, добави Янева.

Тя подчерта, че в страната вече има огромна конкуренция между учебните заведения, но целта на Центъра е да популяризира местните университети, за да младите хора да се насърчат да учат и се реализират в своя град.

Висшето военноморско училище постоянно разширява своите специалности, особено в областта на компютърните системи. Новите програми включват „Дигитална трансформация“, „Изкуствен интелект и SMART технологии“ и „Софтуерни и компютърни технологии“. Освен това, нова специалност в училището е „Корабен сервизен инженер“, която предлага възможности за работа както на брега, така и на море, сподели Георги Петров, старши експерт в отдел „Учебна дейност“ във ВВМУ.

Николай Драгоев, ръководител на приема на студенти във Варненския свободен университет, отбеляза, че училището предлага програми в 10 професионални направления, като сред най-търсените са „Право“ и „Архитектура“.

„Много младежи се ориентират и към програмите по психология. През последните години кандидат-студентите правят аргументирани избори на професия, като вземат предвид как ще се реализират след завършването си“, добави Драгоев.

Той отбеляза още, че Варна е град със силни академични традиции в областта на икономиката, като бизнес специалностите винаги са търсени. Университетът предлага и специалност „Международен бизнес“ на английски език, която е съвместна с партньори от Норвегия и предоставя възможност за стажове в международни компании.

„Икономическият университет предлага 28 бакалавърски и 27 магистърски програми“, посочи Елица Виденова, експерт „Връзки с обществеността“ и и.д. директор на Центъра „Кариери, предприемачество и маркетинг“ във висшето училище.

Техническият университет предлага 31 специалности, а медицинският университет привлече вниманието си с новите програми в областта на „Изкуствения интелект“ и „Биомедицинската техника и технологии“, която комбинира медицината с инженерството.

Вижте още

Еврокомисията разреши на Петр Келнер да придобие Теленор България

ivan

Повече от 70 български фирми и представителства работят в Сърбия

ivan

Основните индекси на Ню Йоркската фондова борса в растеж

А. Стойковa

Напишете коментар