Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ивайло Папов: Най-кресливата част от сглобката е готова да жертва децата и образованието, заради бленуваните от тях 3% инфлация, които ни вкарват в Еврозоната

Народният представител Ивайло Папов проведе пресконференция в БТА по повод Законопроектът за висшето образование, заради който се разразиха големи полемики миналата седмица в Народното събрание, които прераснаха в политическа кавга.

Самият законопроект предвижда да се въведе правило, което работи доста добре в средното образование, а именно най-ниската заплата във висшето образование да е вързана с минималната или със средната заплата и когато има индексация да се вдигат доходите.

„Този закон е изключително необходим, защото се оказа, че във висшето образование при изобилието от университети, които има в България, асистентските заплати са с 600 лв. по-ниски от заплатите в училище. Не можем да възпитаме култура и създадем модерно образование, ако не дадем достатъчно възможност на хората да работят спокойно и да изкарват доходи, които да им стигат. Всъщност законопроектът е насочен само към университетите, а не към научните институции, които са към БАН.“, каза Ивайло Папов пред журналисти.

Той коментира, че всички политически сили в Народното събрание са предоставили своите искания, за да се получи законопроект, който да е консенсусен в зала.

„На работните срещи присъстваха и представили на университетите, на синдикатите, и представители на научните работници, за да се изчистят текстовете и в зала да се направи най-доброто. Предложението на „Възраждане“ беше да се вдигнат заплатите на докторантите и те да са 150% от минималната заплата, това е 1 400 лв. Както знаете редовните докторанти нямат възможност да работят друга работа. Какво беше нашето учудване, когато представителите на най-кресливата част от сглобката започнаха да излизат един по един и да обясняват, че ние искаме да нарушим тяхната договорка да влезем в Еврозоната, защото ще изхарчим едни 100-150 млн. лева. Тях въобще не ги интересува, че няма да има асистенти, няма да има кой да обучава. Най-важно им е антиинфлационна мярка, която да ни свали под магическите 3%, за които бленуват нашите евроатлантици, за да ни натресат еврото. Набеденият за финансов министър, който нищо не разбира от бюджети, а е просто една политическа фигура, която иска да изстиска максимално от бизнеса и да остави теми, като образованието на заден план.“, каза още Ивайло Папов.

Народният представител не пропусна да спомене, че въпросните управляващи 9 месеца чегъртат, но накрая паднаха на колене да се молят.

„Най-общо техният девиз е да стане Борисов, за да седнем ние да управляваме. Радвам се, че народните представители постъпиха мъдро и законопроектът мина, така както го бяхме обсъдили  в комисия, но в мен остана едно огорчение, че образованието беше заложник на Плана за възстановяване и устойчивост и на Еврозоната.“, каза в заключение Папов.

На пресконференцията присъстваха и общинският съветник Лилиан Петков и Тихомир Тодоров – член на „Възраждане“.

Вижте още

Бари Розенстийн продаде имение на половин цена и пак е на печалба

leni

Запорираха имотите на комплекс Камчия

leni

Изкуственият интелект под надзор: САЩ въвеждат регулаторни мерки

Напишете коментар