Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Деян Николов: Украинското знаме се вее незаконно от сградата на Столична община и в противовес с международното право

Издигането на националния флаг на друга държава е на ръба на закона от една страна, от друга – неспазване на протокола, да не говорим за унизителната ситуация, в която поставяме българския флаг. Разбирам, че се опитват някаква солидарност да проявяваме, но не това е начинът.“, каза общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов на заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие по повод украинското знаме, което вече две години се вее от сградата на Столична община.
Според него, така издигнато едно чуждо знаме означава две неща – или символизира посещение на дипломат от тази държава, или окупация.
„Въпросът е по-скоро от морална гледна точка това, което е най-тревожно, е лицемерието, с което Столичен общински съвети и Столична община подхождат към ситуацията, защото ако наистина говорим за показване на някаква съпричастност или солидарност, тогава изниква най-нормалният въпрос –  защо не показваме такава солидарност и съпричастност към десетки други военни конфликти по цял свят, които има в последните 60, 70, 80 години от Втората световна война насам. И ако трябва всеки път, когато има някаква неправда по своята същност, ние да бъдем съпричастни по този начин, това означава да издигаме националните флагове на редица други държави.“, попита Деян Николов останалите общински съветници.
Той припомни, че в решението на Общинския съвет е записано, че знамето ще стои върху сградата на ул. „Московска“ до приключване на войната.
„Обаче по силата на международното право няма обявена война, тоест няма и стартирала война – тоест ние хипотетично сме решили, че Украйна е във война. Нека поне да изчакаме да влезе във война и тогава официално, според международното право, да окачим флага там и когато приключи войната, пък да го свалим. Тоест, украинският флаг в момента е сложен абсолютно в противоречие на това, което е записано в решението на Общинския съвет. Най-обидното от цялата ситуация е, че това знаме е поставено на сградата под натиск. Международен геополитически натиск за показване на съпричастност към една ситуация, в която Съединените щати и Русия имат сблъсък на територията на Украйна. Лицемерието не свършва дотам, защото имахме среща с Държавната агенция за бежанците. Всички тези, които бягат от Сирия, Афганистан, Египет, Мароко и редица държави, в които наистина има военни действия и много по-тежки проблеми, минават през изключително тежка процедура за получаване на статут на закрила. В същото време украинците, влизайки в България и предоставяйки само документи, според европейската директива автоматично им се дава такъв статут. Изключително е лицемерно. И мястото на украинското знаме не е там, защото никому не е нужно да създаваме разделение и напрежение.“, каза още Деян Николов.

Вижте още

Първа “мегасделка” в Лондон след COVID-19

leni

БНБ прогнозира нарастване на лихвите по кредитите

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв.

ivan

Напишете коментар