Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Гърция заделя 50 млрд. евро за по-иновативни въглищни централи

Западна Македония и Мегалополис са двата традиционни въглищни района на Гърция. Правителството работи за промяна на техния икономически модел в преход към по-екологични енергийни източници.

Хиляди служители в производството на въглища и топлоелектрическите централи в регионите с лигнитни въглища ще трябва да се насочат към други дейности и да се преквалифицират, като същевременно има и много проблеми, свързани с използването на бивши мини за лигнитни въглища и териториалното преустройство.

50 млн. евро за бизнеса

За тази цел наскоро бяха представени 840 предложения за общините в региона на Западна Македония в Северна Гърция, както и за Мегалополис, Ойхалия и Триполи в Пелопонес, за подпомагане на предприемачеството съгласно Териториалните планове за справедлив преход.

Публични средства в размер на 50 млн. евро ще бъдат насочени към малкия и микробизнес, за да им помогнат да се развиват. Според заместник-министъра на икономиката и финансите Никос Папатанасис ще бъдат създадени нови работни места. Инвестициите са насочени към нови зелени и дигитални умения, добави той.

Това е една от четирите публични програми за подпомагане на малки и средни предприятия. Оценени на обща стойност 330 милиона евро, те са подкрепени от Фонда за справедлив преход на Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че община Еордая в Западна Македония наскоро се присъедини към схемата за нисковъглеродно развитие и преход на МСП (COMMIT) по Interreg Europe. Целта е да се насърчи преходът на малкия бизнес към по-ниски въглеродни емисии, пише Balkan Green Energy News.

Текат ремонти в обществени сгради

Има и множество проекти за енергийно обновяване, които се изпълняват в региони с лигнитни въглища. Сградите на Университета в Западна Македония са планирани да бъдат модернизирани с европейски средства, докато са в ход ремонти на три болници и 26 здравни центъра.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис трябва да посети Западна Македония през следващите няколко дни като част от кампанията си преди изборите за Европейски парламент. Очаква се той да проведе срещи с местните органи и общините относно усилията за справедлив преход и финансирането.

Вижте още

Финансовото министерство се включва в облекчаването на административната тежест

ivan

Турция е открила енергийно находище в Черно Море

leni

Лукарски помогна за първа копка на трети завод на Язаки у нас

admin

Напишете коментар