Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Туризъм и Екология

Басейнът на Клеопатра крие тайни терапевтични ползи

Басейните на Клеопатра, известни също като Античния басейн на Памуккале, са популярна туристическа атракция в съвременна Турция. Някога се е смятало, че те са посрещали самата царица на Египет от династията на Птолемеите.

Басейните на Клеопатра се намират в някогашния древногръцки град Хиераполис. Поради наличието на термални извори там, местоположението привлича различни древни народи, които се заселват в района, включително фригийци, гърци и римляни.

Някъде през 13-ти век древният град е изоставен и великолепните му руини остават до голяма степен неизвестни, докато разкопките не започват през 19-ти век. И днес, както в древността, термалните извори привличат хиляди посетители, търсещи почивка във водите им, пише „Грийк Рипортър“.

Древен Хиераполис
Мястото на басейните на Клеопатра и околните термални извори изглежда е било заселено от фригийците около първата половина на 7 век пр. н. е., когато са построили храм на богинята Кибела.

Когато гръцките колонисти се заселили в района, те асимилирали по-рано установените религиозни практики и ги заместили със своите собствени. Поради отделянето на токсични газове от горещ извор в пещера, гърците може да са свързвали мястото с бог Хадес и подземния свят.

Град Хиераполис процъфтява в района през 2 век пр. н. е., под управлението на империята на Селевкидите, една от елинистическите държави, наследници на краткотрайната империя на Александър Велики.

След битката при Магнезия през 190 г. пр. н. е. градът попада под контрола на Пергамон – друга древногръцка сила в Мала Азия. През 133 г. пр. н. е. Хиераполис е завещан на Рим, заедно със самия Пергамон, след смъртта на неговия последен владетел Атал III.

Римляните, подобно на предишните народи с установено присъствие в района, са искали да се възползват от термалните извори около Хиераполис, сред които и тези, които сега са известни като басейните на Клеопатра. Клеопатра може да е плувала там, когато регионът е бил управляван от Марк Антоний като част от Втория триумвират.

Басейните на Клеопатра
Днес басейните на Клеопатра са популярни сред посетителите, които искат да се възползват от предполагаемите терапевтични ползи на богатите на минерали води. Така вековната привлекателност на изворите в Хиераполис почти не се е променила за повече от 2000 години.

Според TripAdvisor, „топлата богата на минерали „вода като шампанско“, която пълни басейна, е малко под 38 градуса по Целзий и се смята, че има терапевтични лечебни свойства“.

Самото място също е уникално визуално, пълно с останките от древни колони и под сянката на околните палми.

Вижте още

Продължават да настояват за втори кабинков лифт в Банско

ivan

Мис Китай 2019 ще постави короната на Мис Созопол в Замъка в Равадиново

ivan

Звездите на сцената заплашени: Театрите на прага на затваряне

Напишете коментар