Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Любопитно Туризъм и Екология

Ангел Славчев от Копривщица: Трябва да спасим паметниците и културното ни наследство

„Недопустимо е паметници на десетки и стотици години да се рушат, заради държавно безхаберие,“, каза Ангел Славчев на отворена среща с граждани в град Копривщица. на която, освен него, присъстваха и други кандидати за народни представители – Иван Иванов, Димитър Георгиев и Димитър Косев.

Най-голямата болка на местното население е, че е спряна субсидията за поддръжка на културните паметници. Преди 50 години Копривщица е обявен за град музей. По решение на министерски съвет са отпускани 400 000 лв. всяка година за поддръжка на културните паметници. Това финансиране обаче е спряло малко след настъпването на демокрацията, въпреки че няма решение на изрично решение на Министерския съвет. Постепенно от 409 паметника на културата с местно и национално значение в момента здрави са останали половината, защото собствениците не могат сами да ги поддържат. Това е и причината гр. Копривщица да не влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

“След 9 юни с вашата помощ и с нашето пълно съдействие, ще се борим да възстановим субсидията за поддръжка на културните паметници. Нашата цел е да върнем блясъка на Копривщица и да запазим нашето културно наследство. Ние вярваме, че е важно да се запази нашата идентичност и история за бъдещите поколения. Само с общи усилия и силно ръководство можем да постигнем това.”,, допълни кандидатът за народен представител Ангел Славчев.

Възраждане е с N12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вижте още

Мистерията на прокълнатото село, което опустява само за една нощ

leni

България сред елитните туристически дестинации за 2024 г.

Празнуване на една година от загубата: Обединеното кралство подготвя мемориал за кралица Елизабет II

А. Стойковa

Напишете коментар