Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как чрез архитектурни решения можем да се справим с горещините?

ПРИЧИНЕНОТО ОТ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ В МОМЕНТА СЕ УВЕЛИЧАВА СРЕДНО С 0,2 °C НА ДЕСЕТИЛЕТИЕ.

Това повишаване на температурата води до сериозни отрицателни въздействия върху природата и риск от възникване на катастрофални промени в околната среда, както и пряко вреди на човешкото здраве.

Настъпилата климатична криза води до увеличаване на честотата и интензивността на горещите вълни в световен мащаб. Рекордно високите температури стават все по-често срещано явление, като първата седмица на юли 2023 г. бележи рекорди в статистиката, излагайки милиони хора на риск.

През цялото лято на 2023 г., повтарящи се горещи вълни засягат големи райони в Азия, Европа и САЩ, което води до горски пожари. Изследователите установяват, че емисиите парникови газове са направили горещите вълни с 2,5°C по-високи в Европа, с 2°C в Северна Америка и с 1°C в Китай, отколкото ако човечеството не беше променило световната атмосфера.

Тези екстремни температури предизвикаха предупреждения за нездравословно качество на въздуха, нужда от евакуации и дори смъртни случаи, свързани с горещината.

ЕСКАЛИРАЩОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА СЪЗДАВА БЪРЗО НАРАСТВАЩ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА ОТ ЦЯЛ СВЯТ.

Градски топлинен остров

Градовете са засегнати в най-значителна степен в тази извънредна климатична обстановка. Градските райони и техните жители са много уязвими по време на горещи вълни, защото са подложени на ефекта на градския топлинен остров.

Градските топлинни острови възникват, когато в гъсто населените места естествената земна покривка се заменя с повърхности, които поглъщат топлина (като настилки или гъсто застрояване).

ТОВА ЯВЛЕНИЕ Е ПРИЧИНАТА В ГРАДОВЕТЕ ДА Е С НЯКОЛКО ГРАДУСА ПО-ГОРЕЩО, ОТКОЛКОТО КРАЙ МОРЕТО ИЛИ В ПЛАНИНАТА, НАПРИМЕР.

Въздействието на топлинния остров варира в зависимост от квартала, като по-малко заможните и маргинализирани райони изпитват по-голяма уязвимост, поради фактори като значителна гъстота на населението, ограничен достъп до системи за охлаждане и липса на зелени площи. Опасни са и много стари сгради, които не са адаптирани по подходящ начин към нарастващите температури и не са оборудвани с подходящи топлинни защити (или не са защитени изобщо).

Като най-голям град в България, София първа се сблъсква с този проблем. Температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4°C за век и половина. В Пловдив и Варна разликата между централни части и покрайнини е 1-2 °C.

Карта на кварталите, в които има най-много застрояване и ефектът на топлия остров е най-голям

НАЙ-ЗАСЕГНАТИ СА КВАРТАЛИТЕ КАТО “ЛЮЛИН” И “НАДЕЖДА”, КЪДЕТО БЛОКОВЕТЕ СА ПОВЕЧЕ, А ПАРКОВЕТЕ – ПО-МАЛКО.

Рисковете от високите температури могат да бъдат сведени до възможен минимум, ако се интегрират правилните методи в градоустройствен аспект за адаптация към горещите вълни и смекчаване на ефекта на градския топлинен остров.

Разширяване на зелената инфраструктура

Градските паркове и градини са не просто красиви и интересни публични пространства, но могат да имат и много благоприятен ефект върху климатичното състояние на един град.

УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЗЕЛЕНАТА ПЛОЩ МОЖЕ ДА НАМАЛИ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ГРАДСКИЯ ТОПЛИНЕН ОСТРОВ И ДА ПРЕДЛОЖИ КОМФОРТ НА ЖИТЕЛИТЕ.

Дърветата и растенията осигуряват сянка и допринасят за охлаждане чрез изпарение. Зелената инфраструктура може да бъде интегрирана в градския пейзаж чрез улици с дървета, зелени покриви и вертикални градини, повишавайки топлинния комфорт за жителите.

Отразяващи покрития

Иновативни материали като бяла боя с висока обща слънчева отразяваща способност (TSR) се използват върху сгради и тротоари, за да отразяват топлината и да създават по-ниски температури. Пилотни проекти изследват използването на отразяващи асфалтови покрития по улиците за борба с ефекта на топлинния остров.

ОБИКНОВЕНАТА БЯЛА БОЯ, ДОРИ БЕЗ СПЕЦИАЛНИ СВОЙСТВА ПРОТИВ ТОПЛИНА, ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ ЗНАЧИТЕЛНО ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА ПО-ХЛАДНА СРЕДА.

Устойчиви решения за охлаждане

Насърчаването на стратегии за пасивно охлаждане може да помогне за намаляване на зависимостта от енергоемки климатични системи, които също допринасят за ефекта на градския топлинен остров чрез отпадъчна топлина.

Пасивното охлаждане включва засенчване, изолация и насърчаване на естествена вентилация и методи за охлаждане чрез изпаряване за регулиране на натрупването и разсейването на топлината с минимална консумация на енергия.

Umbrella Sky – проект, с повече от 25 локации в цял свят

Снимка от сайта на проекта- Umbrella Sky Project, Португалия

Umbrella Sky е интересен пример за устойчиво охлаждане, който внася цвят и защита в обществените пространства, като същевременно пренася посетителите в една колоритна обстановка.

Той е приложен за първи път в Агуеда, Португалия, през 2012 г. Включва няколко цветни арт инсталации, разпръснати из целия град. Идеята е реализирана чрез хиляди разноцветни чадъри, които сякаш плуват във въздуха, окачени на няколко метра над уличните платна.

Този проект, както и подобни такива, са реализирани в няколко страни, както и в няколко български градове като Благоевград, Разград, Пловдив и др.

Решения, на “естествена” основа

“Green Shades” на “Singular Green” в Испания е първата система в световен мащаб, която позволява инсталирането на навеси от естествена растителност. Тези елементи отварят нова гама от възможности за градско озеленяване и помагат в борбата с нарастващите температури. Това интересно, но и полезно решение е подходящо за търговски улици, тераси и площади, които са труднодостъпни или нямат достатъчно ослънчаване за отглеждането на традиционна растителност

Тези цветни навеси намаляват температурата не само под покритото от тях пространство, но и като цяло в заобикалящата ги среда. В допълнение, съставът и избраните растителни видове са оптимизирани за абсорбиране на въглероден диоксид и допринасят за подобряването на качеството на въздуха.

Климатични убежища

Градове като Барселона и Париж създават „климатични убежища“, за да защитят уязвимите жители по време на екстремни горещини. Тези специално климатизирани пространства се поддържат при комфортна температура и са оборудвани със зони за почивка и вода, за да осигурят облекчение от жегата.

Обществените пространства и училищата са адаптирани да служат като убежища, а мобилните приложения се използват, за да помогнат на жителите да намерят охлаждащи пространства и източници на вода.

Снимка от Barcelona City Council

Водни съоръжения и обществени басейни

Въвеждането на водни съоръжения като фонтани, езера и мистери в обществени пространства може да понижи околните температури чрез изпарително охлаждане. Осигуряването на достъп до обществени басейни предлага на обитателите безопасна среда за охлаждане по време на горещи вълни, като подобрява цялостната обитаемост и насърчава общественото здраве.

Изкуствени валежи в Абу Даби

Един невероятен експеримент за създаване на изкуствени валежи в емирството на Абу Даби е климатичен проект, наречен Weathertec, в който са вложени  близо 11 милиона долара.

Създадени са специални устройства, натрупващи отрицателно заредени йони, които водят до образуването на дъждовни облаци.

„Изкуствените“ дъждове се оказват почти идентични с естествените, дори са били придружени от градушка, силен вятър и мълнии, които силно са изненадали местните жители, несвикнали с подобни явления.

Чрез приемането на тези адаптивни мерки градовете предприемат проактивни стъпки, за да защитят жителите си от ескалиращата заплаха от горещи вълни в лицето на изменението на климата.

И НАЙ- ВЕЧЕ – ОСНОВЕН НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕТО С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ Е ПРЕОСМИСЛЯНЕТО КОГА, КАК И В КАКЪВ МАЩАБ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ.

Дали всички нови постройки са от абсолютна нужда на обществото, или някои могат да се преосмислят. Кога може да се реновира, вместо да се разрушава и други подобни въпроси могат да помогнат в мисията на света да се спрат климатичните проблеми.

Учените, инженерите, архитектите и всички, чиято мисия е създаването на оптимални условия  за живот, не могат да бъдат безразлични към промените, които настъпват в климата на планетата. Макар и средните температури да са повишени само с около градус, за Земята ефектът е значителен. Не бива да затваряме очите си и да смятаме, че това не ни касае.

Горещите вълни са видима заплаха, която може да бъде спряна само с общи усилия и с прилагането на иновативни решения.

Вижте още

Книги, които ще променят емоционалната нагласа към дома ви

leni

Истанбул изпреварва всички: Цените на жилищата над 4 млн. лири

Иновации по пътя Русе-Бяла: Монтират разделителни колчета

А. Стойковa

Напишете коментар