Invest Build Media
Имоти и строителство

Ремонтът на тунел Витиня продължава и през зимата

Ремонтът на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ напредва при пълна мобилизация и 24-часов режим на работа на екипите. На съоръжението работят над 100 души и 40 специализирани машини. През следващата седмица започва изграждането на дренажната система и монтажа на новата хидроизолация. Изгражда се и нов колектор. Това  информират от АПИ.

Към момента е завършено разрушаването на старата бетонова облицовка на тунела, за която в хода на ремонтните дейности беше установено, че не отговаря на строителните норми и стандарти, и е опасна. Премахнати са и тротоарните пътеки в тунелната тръба и се укрепват слаби и компрометирани зони в стените, след което ще се положи хидроизолацията. Извърши се почистване на електро и пожарните ниши, а повърхността им беше подготвена за хидроизолацията.

Дейностите, които предстои да бъдат извършени са: възстановяване на тунелната облицовка, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, на системите за видеонаблюдение и пожароизвестяване и поставяне на ново LED осветление.

Ремонтът на тръбата за Варна на тунел „Витиня“ започна на 27-ми юни. Работите ще продължат и през зимния сезон съобразно метеорологичните условия. Планирано е движението в участъка да бъде възстановено през пролетта на следващата година. Срокът беше удължен заради по-големия обем работа, която бе установено, че е необходимо да се извърши.

До приключване на строителството, преминаването през съоръжението продължава да се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта от София за Ботевград е път I-1 – от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата (Витинска река), а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

Тунел „Витиня“ е най-дългият у нас – 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира и тунел „Ечемишка“, виадукт „Елешница“, съоръжението при 41-ви километър в участъка между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, както и пътния надлез „Яна“ над АМ „Хемус“ при 8-ми км.

При добри метеорологични условия се очаква ремонтът при 41-ви км да завърши до 20 октомври, а на платното за Варна на виадукт „Елешница“ и на надлеза при 8-ми км до средата на ноември.

vitinia-remont-tunel-02

vitinia-remont-tunel-03

 

Вижте още

Пускат движението по ремонтирания участък на Северната тангента на София

ivan

„Главболгарстрой“ ще строи 10,4-километрова отсечка на АМ „Струма“

Южна Корея готова да строи инсталацията за RDF-гориво на София

ivan

Напишете коментар