Invest Build Media
Имоти и строителство

Строят поне три небостъргача в София

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”. Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточни Здравков.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia Capital City на компанията “Форт Нокс“, чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort. Той ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Билдингът ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването си той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС.  Проектът за визията е на “А и А архитекти” – компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс “Резиденшъл парк” и детският музей “Музейко”.

Цял комплекс с лагуна по средата, носещ името “Град в града”, пък планира да изгради турската компания “Гаранти коза” върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до “Пирогов”. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”.

Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София – “Гранд каньон” в “Младост 3”, който е на мястото на бившия магазин “Аско Деница”. Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. “Гранд каньон” ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват “Витоша”, “Рила” и “Пирин”. Проектът носи името “Гранд каньон”, тъй като кулите ще “израстват” от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за “Гранд каньон” и 3-ия небостъргач – “Парадайз Тауър”, ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври. 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Т. Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между него и мола, а на покрива на небостъргача – панорамна площадка със свободен достъп.

sky-fort-sofia

Вижте още

Най-късно през септември стартира ремонтът на Зимния дворец в София

ivan

Пускат движението в София в зоните, където се строи третият лъч на метрото

ivan

Вече пътуваме по четирилентов път в участъка между Поморие и Ахелой на морето

ivan

Напишете коментар