Invest Build Media
Туризъм и Екология

Откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век в Пловдив

Археолозите в Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век. Това стана при разкопките в центъра на града, съобщи БНР.

Новооткритите мозайки са добре съхранени и дават по-ясна представа за мащабите и значението на  храма в този период от историята на древния Пловдив, разказа ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова:

„Най-напред излезе този медальон с пауна, който води богомолците през централния вход към базиликата и около него имаме медальони в квадрати с птици. И тука вече в тази част е оформен медальона с два кантароса. Това са съдове с две дръжки, които са много популярни в изображенията в ранното християнство, свързани с религиозния култ и за нас това наистина беше нещо невероятно.“

Общо около 300 кв. метра от мозайките на базиликата са вече напълно разкрити, уточни Жени Танкова. Тя съобщи, че в изминалите два дни екипът й е намерил и фрагменти от стенописи от края на 10 и началото на 11 век. Предполага се, че по-късният храм е обслужвал средновековния некропол, възникнал в същото пространство.

Вижте още

Таксата за WC на плажа на къмпинг Смокиня – 2 лева

viktoria

7 от най-известните сгради в Дубай

leni

Летища затварят писти, за да паркират самолетите

leni

Напишете коментар