Invest Build Media
Туризъм и Екология

Откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век в Пловдив

Археолозите в Пловдив откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век. Това стана при разкопките в центъра на града, съобщи БНР.

Новооткритите мозайки са добре съхранени и дават по-ясна представа за мащабите и значението на  храма в този период от историята на древния Пловдив, разказа ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова:

„Най-напред излезе този медальон с пауна, който води богомолците през централния вход към базиликата и около него имаме медальони в квадрати с птици. И тука вече в тази част е оформен медальона с два кантароса. Това са съдове с две дръжки, които са много популярни в изображенията в ранното християнство, свързани с религиозния култ и за нас това наистина беше нещо невероятно.“

Общо около 300 кв. метра от мозайките на базиликата са вече напълно разкрити, уточни Жени Танкова. Тя съобщи, че в изминалите два дни екипът й е намерил и фрагменти от стенописи от края на 10 и началото на 11 век. Предполага се, че по-късният храм е обслужвал средновековния некропол, възникнал в същото пространство.

Вижте още

Летище София – първо сред европейските столични летища по брой обслужени пътници

ivan

Кораб за сеизмични проучвания пусна котва във Варна

admin

Една фирма ще може да превозва само пътници или само товари

admin

Напишете коментар