Invest Build Media
Туризъм и Екология

40 напълно запазени древни кораби са открити по черноморското ни крайбрежие

Уникална находка от напълно съхранени 40 древни кораба бе открита на дъното по българското черноморско крайбрежие. Това обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхемптън, цитиран в руски сайтове.

Неговият екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект „Черно море“, чийто цел е изследване преди всичко на морското дъно, което морено е отвоювало от сушата в края на ледниковия период.

Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород, поради което са и напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства.

Някои от корабите са от Османската, а други още от Византийската империя. Те могат да послужат като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България.

„Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията, липсата на кислород на дълбочина 150 метра в Черно море“, поясни професор Адамс.

Изследванията на международния екип са извършени с изследователски кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който в отчетите е наричан „революционен“ заради техническите си характеристики, има геофизическа апаратура. По време на изследванията той постави няколко рекорда – потопи си примерно на дълбочина 1800 метра и покри разстояние от 1250 километра.

Нашето правителство е дало разрешение за проекта на родния Център по подводна археология и Университета в Саутхемптън още през юни миналата година. Самият проект се реализира въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.

Вижте още

Съвършеният хотел вече се определя по формула

ivan

Предлагат българският задграничен паспорт да стане с валидност 10 години

ivan

Румен Драганов: Кризата в летния туризъм е здравословна

ivan

Напишете коментар