Invest Build Media
Имоти и строителство

Правителството одобри промени в устройството на територията на София

Министерският съвет одобри промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с които се въвежда нов режим за зелените площи в междублоковите пространства. Промените предвиждат в тях занапред да е разрешено само строителство на детски площадки и подземни гаражи.

Промените целят да се постигне яснота при устройството и застрояването на Столичната община, подобряване на средата за обитаване, труд и отдих на жителите на столицата, както и предотвратяване на прекомерно натоварване на територията със строежи, транспортен трафик и рекламни елементи, посочва правителствената информационна служба.

Освен това законопроектът предвижда Столичният общински съвет да определя максимално допустимите показатели за височина, плътност и интензивност на застрояването в дадени зони на София. Той ще одобрява и зоните, в които в бъдеще ще е възможно изграждането на високи над 50 метра сгради.

„Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние върху икономиката както на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране“, се посочва в съобщението.

Вижте още

17 нови тунела са в процес на подготовка и изграждане в България

ivan

Китайци с интерес към строежа на тунела под Шипка и магистралата Русе-Велико Търново

ivan

Пуснаха ремонтираните зали и плувен басейн на спортен комплекс „Академика 4-км“

ivan

Напишете коментар