Invest Build Media
Имоти и строителство

Правителството одобри промени в устройството на територията на София

Министерският съвет одобри промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с които се въвежда нов режим за зелените площи в междублоковите пространства. Промените предвиждат в тях занапред да е разрешено само строителство на детски площадки и подземни гаражи.

Промените целят да се постигне яснота при устройството и застрояването на Столичната община, подобряване на средата за обитаване, труд и отдих на жителите на столицата, както и предотвратяване на прекомерно натоварване на територията със строежи, транспортен трафик и рекламни елементи, посочва правителствената информационна служба.

Освен това законопроектът предвижда Столичният общински съвет да определя максимално допустимите показатели за височина, плътност и интензивност на застрояването в дадени зони на София. Той ще одобрява и зоните, в които в бъдеще ще е възможно изграждането на високи над 50 метра сгради.

„Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние върху икономиката както на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране“, се посочва в съобщението.

Вижте още

Искат от министър Павлова мораториум върху застрояването на парк Бедечка

admin

Няма да искат документ от НАП за задължения от оценяващите строителни продукти

ivan

Спират движението по Северната тангента на София за пет дни

admin

Напишете коментар