Invest Build Media
Имоти и строителство

МРРБ ще се сдобие с повече правомощия по санирането на жилища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще има повече правомощия при управлението на националната програма за саниране на жилища. Това предвижда проект за промяна на постановление на Министерския съвет, свързано с програмата за подобряване на енергийната ефективност на многофамилните жилища.

Предложението е публикувано за обсъждане в портала за публични консултации, съобщава investor.bg.

Според новите текстове МРРБ ще контролира чрез проверки на място процедурите и приетите продукти по сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Министърът на регионалното развитие или упълномощено от него лице ще може да прави предложение до Българската банка за развитие (ББР) или до областните управители за временно спиране на сключване на договори по програмата.

С промяната МРРБ ще контролира процеса и ще издава необходимите методически указания  и образци за кандидатстване пред общината по програмата.

В Министерството ще бъде поддържан и регистър за текущото техническо и финансово изпълнение на националната програма. Институцията ще има задължението регулярно да подава информация за изпълнението на проектите към Министерството на финансите и Българската банка за развитие.

Общините ще отговарят за цялостното техническо и финансово администриране на програмата на своите територии.

Според предвидените промени общините ще приемат заявленията на сдруженията на собствениците и ще сключва договорите за предоставяне на финансова помощ, ще договарят и разплащат дейностите по обновяване и ще сключват договорите за целево финансиране с ББР.

Представители на общините ще участват и в общите събрания на собствениците на сгради, когато се обсъжда участие в програмата за саниране на жилищата.

Вижте още

Сбъдната детска мечта: Строят шоколадова фабрика с увеселително влакче

leni

Петзвездни хотели в столицата предлагат по-евтини стаи от четиризвездни

17 нови тунела са в процес на подготовка и изграждане в България

ivan

Напишете коментар