Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Оживлението на пазара на имоти в София се превърна в бум

Имотното оживление на пазара в София от 2015 г. продължава и през 2016 г. Според брокери на имоти вече може да се каже, че то се превръща в истински бум.

„Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими – трайно нарастване на обема продажби на имоти в столицата и масово стартиращо ново строителство, което следва да отговори на бързо нарасналото търсене.“

„Едва половин година след като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м, тя достигна следваща психологическа граница от 900 евро/кв.м през второто тримесечие, а темпът на нарастване продължи и през третото тримесечие, като вече се балансира и започва да се забавя“, допълва Стойкова.

По данни на Bulgarian Properties през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София е 930 евро/кв.м при 900 евро/кв.м за предходното тримесечие. Нарастването на цените през третото тримесечие е с 3,3% на тримесечна база и със 17% спрямо година по-рано.

apartamenti-sredni-ceni-graph

Данните на агенцията сочат още, че средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016. Големите жилища и жилищата във високия сегмент се радват на все по-голямо търсене.

Данните на Агенцията по вписванията сочат, че през третото тримесечие на 2016 г. темпът на нарастване на продажбите в столицата се е ускорил. Вписаните продажби на имоти в София са се повишили с 9,5% на годишна база при ръст на продажбите с 5,3% през второто тримесечие.

Вписани са 6 073 продажби при 5 063 за същия период на 2015 г. Общо за деветмесечието нарастването на продажбите в София е със 7,2% спрямо същия период на миналата година.

От агенцията отбелязват, че реалният ръст на продажбите е доста по-голям поради множеството сделки с имоти в сгради в процес на строителство, които ще бъдат вписани при прехвърляне на собствеността на по-късен етап.

Реализираните продажби на жилища ново строителство продължават да съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените, на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

Купувачите са силно ориентирани към имоти ново строителство, като голяма част от покупките са „на зелено“ или в ранен етап на строителство, сочат наблюденията на брокерите.

Те предупреждават обаче, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като новото строителство в София преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството.

Проектите, които са обявени на надпазарни цени, трудно срещат интерес, особено ако са в начален етап на строителство. По-високи цени могат да се постигат само при напреднало строителство, особено завършено с Акт 16, но като цяло трябва да се подхожда гъвкаво към ценообразуването и да няма свръхочаквания от страна на строителните предприемачи и инвеститори, посочват от агенцията.

Вижте още

Докато всички продават – Саудитска Арабия купува

leni

Звезди на Холивуд ще финансират Хилари Клинтън

admin

Евросъюзът стартира план за нисколихвени кредити за млади фермери

ivan

Напишете коментар