Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

МакДоналдс съди Флоренция, отказали им откриване на ресторант

Американската верига за бързо хранене „МакДоналдс“ (McDonald’s) иска 18 милиона евро (20 милиона долара) от италианския град Флоренция за щети, причинени от отказа на местните власти да разрешат на компанията да отвори ново заведение край емблематичната 800-годишна катедрала в центъра, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Плановете на веригата да се настани на един от най-посещаваните площади в Европа, известен с ренесансовата си архитектура, бяха възпрепятствани от нови градски регулации, които целят да ограничат веригите за бързо хранене в центъра на града, съобщава „Индепендънт“. Според законите ресторантите около Дуомото трябва да използват в менюто си местни, типични за района на Тоскана продукти. „МакДоналдс“ твърди, че е готова да направи това, пренебрегвайки правилата на франчайза си – а градът дискриминира компанията.

Напълно сме съгласни, че културното и артистично наследство и историческите центрове на италианските градове трябва да бъдат защитени, както и традициите и историческите малки магазини. Не можем обаче да приемем дискриминационни разпоредби, които вредят на правото на частна инициатива, се посочва в изявление на компанията.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела коментира, че градът е в пълното си право да откаже на веригата. През юни той спря плана на компанията да отвори заведение на площада край катедралата под натиска на местни граждански организации. „МакДоналдс“ обжалва решението пред регионалния административен съд, чието постановление може да бъде атакувано пред по-висша съдебна инстанция. Това означава, че юридическият спор може да продължи с години, отбелязва ДПА.

„Макдоналдс“ често влиза в спорове в Италия, която се гордее с кулинарната си традиция. В Рим миналия месец планове на веригата да открие ново заведение край Ватикана бяха посрещнати на нож.

Вижте още

60 нови автобуса за градския транспорт в София пристигат този октомври

ivan

Райфайзенбанк отчита ръст на кредитите и депозитите на фона на ниски лихви

ivan

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският данък

ivan

Напишете коментар