Invest Build Media
Имоти и строителство

Ново защитно съоръжение бе монтирано над стария саркофаг на реактора в Чернобил

Ново защитно съоръжение бе монтирано днес над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. На церемония в централата присъстват украински държавни ръководители, сред които президентът Петро Порошенко, представители на конструкторските фирми, участващи в проекта, и на страните донори, предаде ТАСС.

Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е колосален проект, средства за който бяха осигурени от международната общност. Очаква се той да гарантира сигурността на обекта в близките 100 години, посочва Франс прес.

„Церемонията бележи ключов момент от международния проект за преобразяване на мястото на аварията от 1986 г.“, заявиха в комюнике френските компании Буиг и Венси, конструирали съоръжението.

Куполът представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с допълнителното оборудване), 108 метра висок и с дължина 162 метра.

„Това е все едно да бъде покрит „Стад дьо Франс“ (националния стадион на Франция край Париж) или Статуята на свободата“, посочва в комюнике Новарка – консорциум между френските групи Буиг и Венси, създал и построил огромната конструкция.

„Чернобилската арка е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение“, добавят френските компании.

Предвидена да издържи според създателите й поне 100 години и непропусклива за радиоактивни вещества, тя ще предпазва и съществуващия саркофаг над обекта.

Освен това куполът има специални конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на стария съветски саркофаг над реактор номер 4 и обработката на радиоактивни отпадъци, посочва АФП.

„Отбелязахме днес в Чернобил успешното приключване на операцията по придвижване на арката – ключов етап, предшестващ края на международната програма за преобразяване на Чернобил в сигурен обект, безопасен за околната среда, до ноември 2017 г.“, изтъкват конструкторите.

След като бъде сложен на мястото, куполът ще влезе в експлоатация едва в края на 2017 г., щом бъде монтирано и изпробвано необходимото оборудване.

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. реакторът експлодира при тест за сигурност. Десет дни ядреното гориво постепенно изгаря, изхвърляйки в атмосферата радиоактивни вещества, които според някои оценки заразяват към три четвърти от Европа и най-вече Русия, Украйна и Беларус – тогава съветски републики.

За 206 дни близо 90 000 души успяха да изградят в твърде трудни условия „саркофаг“ от 400 000 куб. метра бетон с около 7300 тона метална арматура, за да изолират повредения реактор, посочва за АФП Анна Королевска, зам.-директор на Чернобилския музей в Киев.

„Постигнаха го с нечовешки усилия хиляди обикновени хора“, казва тя. „Какви защитни средства са имали? Просто обикновени дрехи на строителни работници!“, добавя Королевска.

За четири години на мястото на злополуката са изпратени около 600 000 съветски граждани – т. нар. ликвидатори, за да потушат пожара, да построят бетонен похлупак, изолиращ избухналия реактор, и да почистят околните територии.

За броя на човешките жертви от катастрофата се спори и до днес. Научният комитет на ООН за въздействие на лъченията UNSCEAR официално признава само за трийсетина оператори и пожарникари, убити от концентрирано лъчение точно след експлозията, но според някои оценки са загинали хиляди хора.

Първоначално е било предвидено саркофагът да изтрае 20-30 години, но всъщност е издържал доста по-малко. През 1999 г. конструкцията е била укрепена за пръв път и отново подсилвана през 2001, 2005 и 2006 г.

„Това е потенциално опасно съоръжение, което застрашава околната среда и населението“, заяви за АФП Сергий Паскевич от Института по проблеми на сигурността в ядрените централи към украинската Академия на науките.

Той уточни, че едно земетресение, например, може да ускори разрушаването на конструкцията.

Новата арка обаче се очаква да издържа на земни трусове със сила до шеста степен по дванайсетстепенната скала на Меркали.

Ако старият саркофаг се сгромоляса, тонове високорадиоактивна магма може да останат под открито небе и с оглед на този риск международната общност се ангажира да осигури средства за изграждане на нов саркофаг.

Създаден бе фонд, управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие, и през 2012 г. строежът започна. Според ЕБВР за построяване на сводестата конструкция са изразходвани 1,5 милиарда евро, но цялата програма за защита на обекта се оценява на 2,1 милиарда.

Щом влезе в строя, което се очаква да стане идния ноември, новият предпазен щит ще осигури условия да започне демонтиране на самия енергиен блок, отбелязва агенция РЕГНУМ.

Вижте още

Кварталните улици са приоритет в строителната програма на София

ivan

Махат оградите от целия площад „Славейков“

ivan

Отказват провеждането на местен референдум за застрояването в район Младост

ivan

Напишете коментар