Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще въвеждат нова система за таксуване и контрол в градския транспорт в София

С нова система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт ще бъде въведен единен електронен превозен документ, съобщи на пресконференция днес председателят на СОС Елен Герджиков. Общият бюджет на обществената поръчка, която ще бъде отворена, след като бъде обсъдена и одобрена от СОС, е до 88 млн. лева. Това включва изграждането на системата – до 40 млн. лв. и десетгодишната й поддръжка – 38 млн. лева. До 10 млн. лв. са предвидени за услугата по организиране на продажбите.

Средствата ще бъдат осигурени от дружеството, съобщи изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ (ЦГМ) ЕАД Христиан Петров. Очаква се до лятото на 2017 г. изпълнителят на проекта да бъде избран.

По думите му критериите за допустимост за участие в процедурата гарантират привличането на участници с доказан опит в изграждането на подобни системи. Едно от изискванията е системата да е отворена за надграждане.

В рамките на проекта ще бъдат въведени в експлоатация 15 000 устройства, ще бъдат напълно оборудвани 1350 превозни средства, включително и с камери за видеонаблюдение, 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекти, както и команден център с достъп до видеонаблюдение в реално време върху всички превозни средства. Над 1 000 000 пътувания е очакваното дневно натоварване на системата. Билети ще могат да се купуват онлайн – от вкъщи, през мобилния телефон, с банкова карта, а картите също ще могат да се зареждат онлайн.

Очакванията за приходите от онлайн продажбите за целия период на договора да са между 143 и 250 млн. лв., посочи Петров.

Елен Герджиков заяви, че към този момент не се предвиждат промени в цените на билетите, дори е възможно единични пътувания да са по-евтини при таксуване за време или за разстояние.

Той отбеляза, че предстои да бъде създаден и специален Комитет по наблюдение, който ще следи и контролира сроковете и качеството на изпълнението на проекта.

Румяна Милова от ЦГМ отбеляза, че е направен анализ на пазара на превозни документи шест месеца след въвеждането на новите цени. Анализът сочи, че с 46 на сто се е увеличило издаването на карти, а с 43 на сто са спаднали продажбите на билетите. Продажбите на талоните са отчели спад 27 процента. Значителен ръст има при годишните карти, чиято цена беше намалена от 500 на 365 лева. 15 000 души са инвестирали в такава карта след промяната, за разлика от 226 души, купили такава карта преди намалението.

Вижте още

Утвърдени са електронни винетки за година, 3 месеца, месец, седмица и уикенд

ivan

Румъния получава почти 3 пъти повече средства от страната ни по новата европейска рамка

viktoria

Първият в Европа интелигентен град ще е в България

ivan

Напишете коментар