Invest Build Media
Имоти и строителство

Първият в света път от соларни панели бе завършен във Франция

Северна Франция не е прочута със слънчевите си дни, но именно в тази част е първият в света път от соларни панели, който официално бе открит в четвъртък.

Всъщност, това е само тестови участък от едно платно с дължина 1 км, водещ към село Турувр в Нормандия. Той е покрит с 2800 кв. м соларни плочки и в следващите 2 години ще се провери издръжливостта и ефективността им. Статистиката показва, че по този път всеки ден минават около 2000 автомобили.

Проектът струва 5 млн. евро, отпуснати от държавата, и ще се управлява от Colas, дъщерно дружество на компанията Bouygues.

Ако всичко върви по план, от този участък би трябвало да може да се захранва уличното осветление на селище с около 5000 жители.

Досега подобни изпитания са правени на четири места във Франция, но те са предимно паркинги с малък трафик.

В страната има 1 милион километра шосета и от Colas казват, че на теория Франция може да стане енергийно независима чрез соларна енергия.

Един от недостатъците на соларните пътища е, че панелите произвеждат по-малко енергия, отколкото в инсталации, разположени под подходящ ъгъл спрямо слънчевите лъчи – по покриви на сгради или склонове на местности. Освен това има съмнения колко издръжливи ще се окажат панелите на натоварване от тежащите тонове коли и камиони.

Но ако тестът в Турувр се окаже успешен, бъдещето може да изглежда доста по-различно. В Нормандия в района на Каен дните с ярко слънце са едва 44 в годината, докато на юг в Марсилия достигат 170.

road-solar-panels-france-02

road-solar-panels-france-01

Вижте още

Граждани протестираха срещу събарянето на паметници на културата

ivan

Приключи ремонтът на 22 км участък от магистрала Тракия в платното за Бургас

ivan

Експерти ще решават дали археологията ще забави строителството на магистрала Струма

ivan

Напишете коментар