Invest Build Media
Туризъм и Екология

Николина Ангелкова: Трябва да дадем концесиите на плажовете още сега

За да бъде гарантиран летен сезон 2017, е необходимо да се проведат процедурите за концесии на плажовете още отсега. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, във връзка с призивите на БСП да бъдат прекратени процедурите за отдаване на концесия.

По думите й са стартирани договорите, които изтичат, и голяма част от тях ще бъдат продължени и при служебния кабинет. „Това е процедура, която изисква време и подготовка. Но тези договори, които са изтекли 2016 и тези, които изтичат средата на 2017, процедурите за тези плажове трябва да бъдат обявени, за да гарантираме ние сезон 2017, за да можем да посрещнем всички ръстове, които очакваме. От друга страна в процедурата за провеждане на концесия ясно е описано как се назначава комисията, която да я проведе, кои са институциите, които участват в нея, какви задължения има самата комисия и членовете й“, обясни министърът на туризма. Николина Ангелкова уточни, че в момента всички определени в комисията експерти следва да си свършат работата съгласно буквата на закона и да спазват всички изисквания.

Очаква се ръст на туристите за лято 2017 година от Германия, от Русия, Полша, Чехия, Словакия, каза още Ангелкова. По думите ѝ е изключително важно всички договори за концесия и наем, които са изтекли до края на 2016 година, и тези, които изтичат в средата на 2017 година, да бъдат подсигурени и да няма плажове без стопани, за да се гарантират всички тези ръстове.

„С големите туроператори, с които работим като „Томас Кук“, „ТУИ“, „Дер туристик“, вече договорихме между 30-40% ръстове за лято 2017 година на база на ръстовете от 2016 година. Включително тази седмица съм в Москва по покана на руския министър на туризма и председателя на Федералната Агенция по туризъм на Русия да договаряме лято 2017 година, което също е изключително важно. Русия е един от основите ни пазари“, каза още министър Ангелкова. Тя допълни, че още от април-май 2016 година се работи за успешен летен сезон 2017 година.

„2016 година имахме изключително успешен и рекорден сезон с ръст от 18%, над 5,5 млн. чуждестранни туристи само за първите 4 месеца, а с крилата на сезона стават над 6 милиона“, каза още министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. „В подготовката за концесиите сме се водили максимално от качеството на услугата и намаляване на цените за плажни принадлежности. Много е важно промените, свързани с категоризацията на плажовете, да се случат много бързо, и да бъде усетен ефектът“, каза още министър Ангелкова.

Вижте още

Всяко семейство във Виена ще получи по 50 евро ваучер, за да отиде на ресторант

leni

Порция спагети помага на пострадалите от земетресението в Италия

admin

Qatar Airways с невероятен жест – подарява 100 000 билета на медици

leni

Напишете коментар