Invest Build Media
Туризъм и Екология

Задава се протест за дивите плажове и срещу нови правила за концесии

Граждани и природозащитници излизат в понеделник (30 януари) вечерта на протест пред президентството за защита на последните незастроени диви места в страната. Поводът за акцията „Подаряват Пирин, застрояват Иракли – първи тест за Радев“ са новоприетите правила за концесии, както и разрешения за нови строежи на Иракли.

„Два подаръка в последните дни на правителството и в първите на новото президентство, ощетяващи гражданите в полза на определени бизнеси,“ посочват причината за недоволството си гражданите, сред които са членове на групите за защита на Корал, Карадере и Иракли, които са подкрепени и от коалиция „За да остане природа в България“.

На 24 януари тази година парламентът гласува Закона за концесиите, с който концесията в Национален парк „Пирин“ и други могат да станат вечни, изтъкват организаторите на гражданската акция. „Концесионерът получава неограничени права и върху съседни територии, а държавата не може да контролира укриването на приходи. ГЕРБ направи подарък на олигархията в последната седмица.“

Протестиращите настояват президентът Радев да наложи вето на закона и до го върне за разглеждане от следващ парламент.

С решение от 13 януари на регионалната екоинспекция се позволяват и два нови строежа на две ваканционни селища на Иракли с бунгала на мястото на бившия пионерски лагер.

Протестиращите настояват за трайно решение за защита на незастроените места като дивите плажове Иракли, Карадере и Корал. Според тях това може да се случи само с приемане на нова зона В зад плажовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където също да не може да се строи. Мотивът им е, че за пореден път става ясно, че законът в момента не работи на практика и не ги защитава.

„Действащото законодателство не работи. Останаха броени незастроени места по Черноморието – Карадере, Дуранкулак, част от Корал, засега по-голямата част от Иракли“, пише и на страницата във фейсбук на събитието. Организаторите цитират и национално допитване от май 2016 г., според което за близо 90% от българите е задължително да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи.

От сдруженията за защита на тези плажове смятат, че трябва да има задължителна оценка за съвместимост с околната среда на инвестиционни намерения за всички места, към които има повишен обществен интерес като Иракли, Корал, Карадере.

Вижте още

Вземаме безплатни визи за Тайланд до края на април

ivan

Издигнаха статуя на киевския княз Владимир в центъра на Москва

admin

Безопасно пътуване по време на COVID-19 – как да стане?

leni

Напишете коментар