Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Правителството на Герджиков ще променя правилата за такса смет

В понеделник служебното правителство подновява обсъждането на нов механизъм за определяне на такса смет, който да отговаря на принципа „замърсителят плаща“. Това съобщиха от Българската стопанска камара, която от години лобира за по-справедлив начин на изчисление. Сега налогът преобладаващо се определя според данъчната оценка на имота или отчетната му стойност за фирмените имоти, съобщава в. „Сега“.

Промени в такса смет трябваше да има първо през 2015 г., после – през 2016 г. Мярката обаче е крайно непопулярна, тъй като ще вдигне сметката за гражданите, в някои случаи – драстично. Затова всяко правителство я отлага за следващото и тя не е факт и тази година. Иначе и сега в закона е предвидено, че таксата трябва да се смята на база количеството генерирани отпадъци. Допуска се обаче изключение при обстоятелства, възпрепятстващи прилагането на този принцип. Общините често се оправдават, че няма начин да се определи индивидуално кой колко боклук изхвърля.

Служебният кабинет трябва да се заеме с горещия картоф, тъй като сега над България виси заплаха от налагане на наказателни санкции от ЕК. Те ще са следствие на жалба, която БСК изпрати през юли 2016 г. до комисията. В нея се настояваше Брюксел да се намеси за отмяна на действащия режим за определяне на таксата и да предприеме всички необходими правни действия пред Съда на ЕО, в случай че българското правителство не се съобрази с това. Камарата е получила информация от главна дирекция „Околна среда“ на ЕК, че ще бъдат предприети подобни действия, съобщават от там.

Преди време финансовото министерство пусна за обсъждане проект, който предвиждаше таксата да се определя според индивидуално измерено количество отпадъци, генерирани в имота, или спрямо броя ползватели на услугата. Законопроектът обаче така и не бе приет окончателно.

В понеделник дебатът се подновява на ниво междуведомствената работна група, натоварена с въпроса. БСК има някои допълнителни искания, например предприятия със сключени договори за обслужване от оператори с валидни разрешителни за събиране, транспортиране и третиране на битови отпадъци да не дължат такса за услугите по събиране, транспортиране и третиране. Настоява и да се върнат действалите до 1996 г. задължителни изисквания при проектиране на нови жилищни и нежилищни сгради да се залагат приземни общи помещения или съоръжения извън сградите за временно съхранение на отпадъци.

Вижте още

Български икономист: Моторите на растежа у нас не са запалени

ivan

Кауфланд се забъркали в нелоялни практики

ivan

Символът на Дубай се превърна в „касичка“ за дарения

leni

Напишете коментар