Invest Build Media
Инвестиции

Милиардер от Саудитска Арабия става основен вносител на Мерцедес за България

Автомобилите „Мерцедес“ вече ще се продават в България от компания, собственост на милиардер от Саудитска Арабия, вместо от „Балкан стар“, която го правеше през последните 25 години, информира „Капитал Daily“ в днешния си брой. Промяната обяви официално собственикът на бранда – германската компания „Даймлер“. От началото на април „Силвър стар моторс“ е новият генерален представител на марката за България.

Дружеството е новосформирана българска компания, която е учредена през ноември миналата година с 50 хил. лв. капитал, като 100% от акциите ѝ се държат от британската фирма Silver Star Motors Holding Limited. Тя от своя страна е собственост на Халед Ахмед Джуфали от Саудитска Арабия и е регистрирана в края на миналата година. В съвета на директорите на българското дружество влизат Стивън Уитакър, Йоахим Шмит и Ролф-Юрген Заерле.

Mercedes вече ще се продава в България от милиардер от Саудитска Арабия вместо от „Балкан стар“ на Willi Betz, която го правеше през последните 25 години. Промяната обяви официално собственикът на бранда – германската компания Daimler: от началото на април „Силвър стар моторс“ е новият генерален представител на марката за България.

Дружеството е новосформирана българска компания, която е учредена през ноември миналата година с 50 000 лв. капитал, като 100% от акциите й се държат от британската фирма Silver Star Motors Holding Limited. Тя от своя страна е собственост на Халед Ахмед Джуфали от Саудитска Арабия и е регистрирана в края на миналата година. В съвета на директорите на българското дружество влизат Стивън Уитакър, Йоахим Шмит и Ролф-Юрген Заерле.

Джуфали е управляващ партньор и вицепрезидент в основаната през 1946 г. от баща му E. A. Juffali and Brothers, една от най-големите саудитски търговски корпорации. Групата покрива почти всички икономически сектори, но за българската сделка най-ключово е партньорството с Mercedes-Benz от 50-те години на миналия век. То освен дистрибуция за Саудитска Арабия включва и производство. Първият камион под бранда е слязъл от поточната линия на смесеното арабско-германско предприятие през 1977 г.

През друго дружество холдингът е дистрибутор и на гумите Michelin, има и завод за производство на каросерии, контейнери и други метални изделия, имат партньорство и с Bosch. Заедно със Siemens произвеждат газови турбини, представител за страната са на IBM и Ericsson, произвеждат хладилници, имат строителни компании, енергийни инвестиции. Още през 70-те години служителите им достигат 50 хил. Богатството на фамилията е оценено на 6.2 млрд долара към 2010 г. от арабска медия, като по-нова информация липсва.

В България са били продадени 695 нови автомобили Mercedes през миналата година (категории M1 и N1), което отрежда на компанията 14-о място по продажби. В премиум сегмента производителят е след BMW (869 автомобила) и пред Audi (623). Компанията e лидер на пазара на автобуси и сред най-големите при камионите.

Новият вносител ще отговаря освен за Mercedes и за дистрибуцията на автобусите Setra и камионите Fuso, също собственост на Daimler. Най-напред ще бъдат открити нови клиентски центрове в София, Пловдив и Варна, които ще оперират самостоятелно, а в дългосрочен план компанията ще цели увеличаване на пазарния си дял в страната, съобщиха от Daimler.

„Много сме щастливи, че в лицето на Халед Джуфали спечелихме силен партньор за България“, коментира Тил Обервьордер, ръководител на маркетинговия отдел на Daimler в официално съобщение на компанията. Според него българският пазар на камиони е особено важен за дружеството, тъй като годишно Daimler Trucks има продажби за „солидно трицифрено число“.

Вижте още

Касовите бележки на бензиностанциите стават подробни от 1 април

ivan

Европейската инвестиционна банка отвори свой офис в София

ivan

Йорданка Фандъкова: София има гарантиран 1 млрд. лв. за новия програмен период

admin

Напишете коментар