Invest Build Media
Имоти и строителство

Строителният министър сезирал прокуратурата за високите цени за саниране

Сезирах прокуратурата заради програмата за саниране, обяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

„Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов.

По думите му има наддоговаряне на средства т.е. договори с неосигурено финансиране. „Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.“, каза още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Като цяло санирането е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата и да се коригират цените. Има констатирани нарушения за прекомерно високи цени. Сключвани са и договори с неосигурени средства за тях“, допълни Попниколов.

Той добави, че при влизането си в министерството е установил, че липсват пари за ремонтите на тунелите и мостовете по пътната мрежа. Това наложило преструктуриране на средствата на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да могат да се направят анализи и проверки на всички съоръжения и да се прецени по кои трябва да се работи спешно и с приоритет.

Попниколов каза още, че обвинява всички, които са работили по изграждането на магистрала „Струма“ през последните 10 години за забавената реализация на проекта. Той уточни, че рискът да се загубят европейски пари заради спряната процедура по строежа на тунел „Железница“ е далеч по-малък от този държавата да загуби всички средства за магистралата.

„1 километър незавършен път по аутобана и ще загубим всички пари, които са около 2 млрд. лв. Най-голям е проблемът при трасето край Кресненското дефиле, като вече 10 години там няма развитие. Това е защитена територия, като за нея ще трябва да се избере специално трасе, да се направи екологична оценка и чак след това ще може да започне процедура за строежа“, добави Попниколов.

Вижте още

Общината в София ще възстановява несъществуваща улица

ivan

Регионалният министър очаква редуциране на трафика в Кресненското дефиле с довършването на магистрала „Струма“

ivan

17 съоръжения за достъп на хора с увреждания ще се строят по „Красива България“

admin

Напишете коментар