Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Отвориха у нас най-големия завод за пух на Балканите

Най-големият завод за производство на пух от патици и гъски отвори врати край Брезово. Инвестицията е на стойност около 4 млн. евро и е на белгийския инвеститор Херман Верстапен, собственик на Down creators.

Изграждането на завода отне близо 2 години. В него ще работят 50 души, като се очаква годишният обем на продукцията, която предприятието ще реализира, да бъде около 4 млн. евро.

Суровината, необходима за производството, ще се набавя от кланици от България, Франция и Полша, като близо 80% от произведения пух ще се изнася в Япония, пише Капитал.

Заводът в Брезово е изграден база на изцяло нов процес на обработка. Използва се вода, сапун, енергия и машини, като водата се пречиства и част от нея се използва отново. Предприятието стартира с обработка на патешки пух с български произход.

Херман Верстапен вече 25 години оперира в България и е един от създателите на българската индустрия за производство на месо и деликатеси от патици и гъски. Той е основен износител за френския пазар.

Преди 14 години, когато перушината е приемана като отпадък, Херман среща френския изобретател Кристиян Монжаре, който има нова идея за производството на пух. Той повярвал в нея и финансирал първата машина за производство на пух. Малко по-късно към тях се присъединява и Кристофор Геняр, с над 30 години опит в бранша.

Вижте още

Борисов откри логистичен център за над 80 млн. лв. край с. Кабиле, ямболско

ivan

AES прави България свой електроенергиен център на Балканите

ivan

Ще използват изкуствен интелект за откриване на психични заболявания при деца

А. Стойковa

Напишете коментар