Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министърът на туризма предлага отпадане на повторната категоризация на обекти

Зимният туристически сезон отчита ръст от 19,1 %, 1 400 000 туристи са посетили зимните курорти. Това показва, че рекламата на България е успешна, ще продължим ударно по същия начин напред, защото страната има още по-голям потенциал. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за БНТ.

Ангелкова каза, че амбицията е страната ни да се превърне в целогодишна дестинация. За целта трябва да бъдат привлечени нискотарифните компании още по-добре във Варна, Бургас и Пловдив.

Министърът отчете ръст на ранните запитвания и заявките за чартърни полети през летния сезон от Франция и Холандия – 83%, Белгия – 53%. Спрямо 2016 г. се очаква около 10 % ръст на туристите през тази година.

Ангелкова каза, че ще предложи да отпадне прекатегоризацията, за сметка на контрола. На базата на контрола ще се отнемат звезди на неизрядните предприемачи. Също така категоризацията трябва да е комплексна, а не ресторантът да е 2 звезди, хотелът – 4, ресторантът – 3, каза още министър Ангелкова.

Тя изрази убеденост, че двете облекчения ще улеснят бизнеса и ще му спестят представянето на десетки документи пред администрацията. Голяма част от тях ще бъдат набавяни по служебен път, увери тя.

До края на годината ще бъдат готови и законовите промени и нова наредба, с които детайлно да се регулира статутът на националните курорти. Специални правила ще има за инфраструктурата, преместваемите обекти, зелените площи, чистотата, паркингите.

Министерството е поискало от концесионерите да осигурят осветление на плажовете през нощта, за да гарантира безопасността на туристите и да подпомогне полицейските проверки. По думите ѝ служебният кабинет е бездействал за концесията на много от плажовете, затова и много места ще останат без охрана.

Вижте още

Биомагазин откриват през септември в министерство на земеделието

admin

Около Пловдив: 7 впечатляващи водопада

leni

Wizz Air реагира: Пуска допълнителен полет София-Лондон Лутън

ivan

Напишете коментар