Invest Build Media
Туризъм

Министърът на туризма предлага отпадане на повторната категоризация на обекти

Зимният туристически сезон отчита ръст от 19,1 %, 1 400 000 туристи са посетили зимните курорти. Това показва, че рекламата на България е успешна, ще продължим ударно по същия начин напред, защото страната има още по-голям потенциал. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за БНТ.

Ангелкова каза, че амбицията е страната ни да се превърне в целогодишна дестинация. За целта трябва да бъдат привлечени нискотарифните компании още по-добре във Варна, Бургас и Пловдив.

Министърът отчете ръст на ранните запитвания и заявките за чартърни полети през летния сезон от Франция и Холандия – 83%, Белгия – 53%. Спрямо 2016 г. се очаква около 10 % ръст на туристите през тази година.

Ангелкова каза, че ще предложи да отпадне прекатегоризацията, за сметка на контрола. На базата на контрола ще се отнемат звезди на неизрядните предприемачи. Също така категоризацията трябва да е комплексна, а не ресторантът да е 2 звезди, хотелът – 4, ресторантът – 3, каза още министър Ангелкова.

Тя изрази убеденост, че двете облекчения ще улеснят бизнеса и ще му спестят представянето на десетки документи пред администрацията. Голяма част от тях ще бъдат набавяни по служебен път, увери тя.

До края на годината ще бъдат готови и законовите промени и нова наредба, с които детайлно да се регулира статутът на националните курорти. Специални правила ще има за инфраструктурата, преместваемите обекти, зелените площи, чистотата, паркингите.

Министерството е поискало от концесионерите да осигурят осветление на плажовете през нощта, за да гарантира безопасността на туристите и да подпомогне полицейските проверки. По думите ѝ служебният кабинет е бездействал за концесията на много от плажовете, затова и много места ще останат без охрана.

Вижте още

Австралиец спечели тропически остров с хотел от томбола

admin

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

ivan

Туроператори не харесват нов фонд, който трябва да пълнят

admin

Напишете коментар