Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Това лято ще харчим най-много за дома и за ваканция

Това лято българите ще харчат най-много за подобрения в дома и градината, както и за пътувания в страната, сочат данни от международно проучване на Фератум, в което са участвали над 10 хил. домакинства от 16 държави, пише Инвестор.бг.

Резултатите от проучването показват, че през летните месеци 24% от българските домакинства ще инвестират в подобрения за дома и градината, 21% от българите ще използват част от семейния бюджет за пътуване в страната, 11% ще похарчат пари за различни социални дейности и 10% ще вложат средства за дрехи и лятно облекло.

България се нарежда на последно място в класацията на домакинства, използващи мобилно банкиране през лятната почивка, но сме на първо място при домакинствата, които планират да използват услугата за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем AirBnB с положителен отговор от 56% при анкетираните.

Българите са в топ 3 на нациите, готови да отделят най-много от разполагаемия си доход за лятна почивка през това лято Това се обуславя обаче и от факта, че доходите в другите държави са по-високи и разходите за лятото са по-малък дял, коментира резултатите от изследването Ивет Димитрова, управител на Фератум.

Прогнозата за разходите на домакинствата в Европа през лятото е сходна с разходите от същия период за миналата година. Интересен факт е, че някои от потребителските приоритети са се променили само в няколко страни, а за някои от тези страни разходите за лятната ваканция ще бъдат два пъти по-високи от предходната година. Над 40% от домакинствата ще изразходват същата сума пари за лятната си ваканция като миналата година, докато приблизително 30% от домакинствата ще увеличат разходите си.

Потреблението това лято се очаква да се увеличи значително в Естония, Литва и Латвия в сравнение с миналата година. Докато през 2016 г. споменатите държави са под средните разходи за Европа, тази година разходите им, заедно с България и Румъния, се очаква да съставляват топ 5, като над 60% от месечния им доход се разпределя за лятната им ваканция.

В другия край на скалата са Великобритания, Финландия и Холандия, които планират да изразходват най-малко пари през лятната си ваканция (съответно 34%, 35% и 38% от доходите си).

Тенденцията във всички изследвани страни е, че хората избират да харчат повече пари за лятната ваканция, отколкото за зимните празници. Домакинствата влагат с 50% повече средства за своите летни забавления.

Пътуване в страната е най-популярният начин потребителите да прекарат това лято (18%), следвани от социални дейности (например ден на плажа, вечеря в ресторанти, клубове и т.н.) и разходи за дрехи и лятно облекло (13%).

В Латвия и Литва около една пета от разходите за почивка ще бъдат изразходвани за дрехи. Най-малко популярните варианти през лятото са спортните и развлекателни дейности, за които участниците в проучването казват, че не са готови да похарчат повече от 5%.

Резултатите от тазгодишния летен барометър показват работните дейности по дома и градината като опции номер едно за България, Дания, Чехия, Франция, Финландия, Хърватия и Естония. Великобритания ще похарчи 15% за летни дейности, докато респондентите от Холандия ще разпределят 16% на летните фестивали. В същото време разходите за дейносноти със семейството и децата ще бъдат най-високи в Норвегия (16%), Румъния (18%) и Полша (19%).

Както и през миналогодишното лято повечето пари ще бъдат изразходвани у дома, а не в чужбина. Почти 20% от европейските разходи за летните месеци ще бъдат предназначени за пътувания в страната, а само 8% от анкетираните планират да пътуват в чужбина.

Интересното е, че само испанците поставят пътуването в чужбина на върха на списъка си, за което са готови да похарчат до 20% от месечния си доход. Докато скандинавските държави ще се радват да платят повече от 100 евро на вечер за хотел, останалата част от Европа е по-разумна в тези разходи.

Услуги като AirBnB са най-популярни сред хората от България, Швеция, Холандия и Франция и най-малко сред тези в Северна Америка.

Вижте още

Расте интересът към луксозни имоти по света

ivan

Луфтханза стартира четвърти полет София-Франкфурт от този месец

ivan

46 000 първокласници ще получат 250 лв. помощ за новата учебна година

ivan

Напишете коментар