Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Роумингът реално не отпада от днес, цените стават по-ниски

От днес отпадат допълнителните такси, които телекомите начисляват при разговори в роуминг в Европейския съюз.

Роумингът не изчезва, нито отпада, нито става безплатен. Във всяка точка на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени, т.е. ще бъдем таксувани на много по-изгодни цени, отколкото досега сме плащали, обясни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред бТВ.

„По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. Това е голяма стъпка и голяма победа“, добави той.

При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план. Когато сте с договор със съответния абонаментен план, примерно 30 лв., умножавате го по две, става 60 и го разделяте на 15 лв. Резултатът е 4, т.е. може да използвате безплатно 4 GB мобилен интернет в роуминг, обясни Божков.

Въпреки че имате неограничен план, не плащате нищо в рамките на 4GB пренос на данни. Ако имате необходимост от допълнително ползване, се плаща допълнителна надценка, но тя е в рамките на 1,7 –1,8 ст./MB в зависимост кой оператор ви обслужва, обясни още Божков.

По думите му уловки няма, но целта е човек да не се чувства ощетен при пътуване. Идеята не е някой да отиде и да си сърфира постоянно, нито да купиш карти на най-евтините цени в ЕС, да ги препродаваш и да правиш търговия. Идеята да е са облекчи гражданинът, когато пътува, подчерта той.

Потребителят не може да купува карти и да говори само в роуминг, не може да купи десетки карти и да ги продава с цел печалба. Ако в един 4-месечен период повече от половината от разговорите са в роуминг, вече е подозрително. Тогава операторът дава двуседмичен срок на потребителя да се защити. След това има право да налага надценки, каза още Божков.

И ако все пак имате съмнения, че са ви начислявани такси неправомерно, можете да потърсите правата си и пред Комисията за регулиране на съобщенията.

„Само за миналата година данните на Националния статистически институт сочат, че българите са пътували над 3 170 000 пъти в страните на Европейския съюз. И всеки път, докато сме били зад граница досега, сме се притеснявали да говорим или да ползваме интернет толкова, колкото го правим в България“, отбеляза Веселин Божков.

Кадър: бТВ

Вижте още

Подписахме меморандум с Гърция за железопътна връзка „Солун–Русе“

ivan

НАП търси с конкурс да назначи 217 фискални инспектори

ivan

Все още не е решено за Турция, оставаме в борбата за завод на Фолксваген

ivan

Напишете коментар