Invest Build Media
Имоти и строителство

Има апетити за надстрояване на къщата на Димитър Петков в София

Къщата на Димитър Петков в центъра на София, която е паметник на културата от „местно значение“, може да бъде надстроена с един етаж, а в двора ѝ да бъде изградена друга постройка от 1 до 3 етажа, пише „Дневник“.

Това предвижда новият подробен устройствен план за центъра на София, който трябваше да влезе в сила през 2014 г., но процедурата бе забавена от различни обжалвания, продължили повече от две години. Сградата е собственост на Синдиката на българските учители от почти 10 години, който не я ремонтира именно заради обжалванията.

Къщата, в която е живял Димитър Петков – кмет на София между 1888 и 1893 г., председател на парламента (1892-1893) и на четвъртото Велико народно събрание (1893 г.), е обявена за паметник на културата през 1978 г. Тя се намира на ул. „Неофит Рилски“ 64.

Устройственият план е проектиран от студиото „АБЦД“, с което Столичната община има рамков договор. През 2014 г. той е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Столичната община и Петър Диков, който бе главен архитект на София до 2016 г. Планът бе обжалван по съдебен път от граждани за редица обекти, което забави влизането му сила до месец май тази година.

Председателят на синдиката на българските училители Янка Такева обяснила пред „Дневник“, че идеята е в имота да има гаражи и засега няма планове да се надстроява сградата паметник на културата. Година по-рано Такева каза, че къщата ще претърпи единствено укрепителен ремонт. Той щял да бъде изпълнен по проект, съгласуван от Министерството на културата. В отговор на въпрос на „Дневник“ колко съгласувани проекта има, от Министерството писаха, че до днес има съгласуван само един проект – от юли 2014 г.

Такева обаче каза, че пред 2016 г. синдикатът е внесъл за съгласуване в НИНКН и Министерството на културата друг проект, който имал разлики с този от 2014 г. Тя отказа да обясни какви са те и какво предвижда новият проект. „Искам гаражи“, каза Такева.

Снимка: skyscrapercity.com

Вижте още

Светофарите във Варна несинхронизирани и затрудняват трафика

Владо Николов ще строи волейболна зала в София

admin

БСП иска комисия да проучва изпълнението на програмата за санирането

ivan

Напишете коментар