Invest Build Media
Имоти и строителство

Ремонтират булевард Дондуков до края на октомври

Ремонтът на булевард „Дондуков“ няма да приключи до средата на септември, каквито бяха плановете, а ще продължи до края на октомври, каза в „Денят започва“ по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е забавянето на началото на работата, заради съгласуването на проекта с Министерството на културата. Така една от ключовите пътни артерии в града ще обърква трафика и след края на отпускарския сезон.

Както е известно министерството на културата не прие идеята на общината паветата да се запазят само в зоната на трамвайните линии, а пътните платна да са асфалтови. Общината ще изпълни това искане, но заради тежкият трафик по булеварда за първи път в София под паветата ще се постави бетоново основа.

От думите на Фандъкова стана ясно, че общината не смята да се съобрази с позицията на министерство на културата да се запазят и паветата на ремонтиращия се бул. „Прага“. „Там разрешението за строеж е от преди заповедта на министерството, изпълнителят също е избран преди това“, аргументира се кметът на София.

Йорданка Фандъкова допълни, че докато за „Дондуков“ подобно искане е разбираемо, защото той се намира в историческия център на София, то при „Прага“ става дума за къса отсечка, свързваща асфалтирани улици. Кметът подчерта, че навсякъде, където има възможност, стремежът е да се запази паважната настилка, като ще има и възстановителни работи по нея.

В отговор на въпрос, Йорданка Фандъкова отбеляза, че в близките години не се предвижда основен ремонт на пътните платна на бул. „Цар Борис III“. Общината е получила обаче европейските средства за обновяване на трамвайната линия, по която се движи трамвай номер 5.

Предвижда се и закупуването на 13 нови трамваи, които да се движат по трасето, така че то да стане едно от най-удобните и бързи в София. С европейски средства ще се ремонтират е релсите на трамваите по улица „Каменодлеска“.

Йорданка Фандъкова обясни, че до дни започват още няколко големи пътни ремонти – вторият етап на бул. „Монтевидео“, както и останалия участък от бул. „Овча купел“. Ще се започне и с разширението на бул. „Тодор Каблешков“.

Продължава и програмата за ремонт на малките квартални улички, като за две месеца вече били обновени 30 подобни трасета. Фандъкова допълни, че според предложенията на районните кметове се работи и по реконструкцията на тротоарите в кварталите.

По темата за високите сгради и небостъргачи Йорданка Фандъкова заяви следното: „При всички случаи градът ни трябва да се развива, въпросът е в кои зони. Хората са прави да се притесняват, защото във времето на силен инвеститорски интерес се започнаха доста сериозни строежи. Изправени сме през дилемата – спазването на закона и целесъобразността. Ние не сме над закона, но в някои ситуации се опитваме да търсим целесъобразни решения. Всичко е насочено да има инвестиции.“

По темата за паметника „1300 години България“ кметът на столицата призна, че запалването на крана е внесло доста напрежение и е създало риск за живота на хората.

„За мен категорично това е престъпление, надявам се виновните да бъдат установени. Искаме коментарът да бъде не за демонтиране на паметник, а демонтиране на останки то паметник. Тази конструкция трябва да бъде демонтирана от гледна точка на безопасност, а не от друга причина. Спорът не е идеологически“, каза Фандъкова.

Кадър: БНТ

Вижте още

Ремонтът на тунел Витиня продължава и през зимата

admin

През 2020: Пълна промяна за Софийските хали

leni

На 8 май стартира цялостната реконструкция на ул. Граф Игнатиев и околната зона

ivan

Напишете коментар