Invest Build Media
Строителство

Регионалният министър се оплака от ветото на президента за оценките по ОВОС

Наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за автомагистрала „Струма“, оплака се регионалният министър Николай Нанков пред бТВ. Той поясни, че за „Струма“ властта е взела вече решението. „Респективно то трябва да е съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС. От икономическа и технологична гледна точка най-адекватен вариант е полуизточният. Трасето към Гърция остава по съществуващата част на Кресненското дефиле, с уширяване, изправяне на завои, изграждането на необходимата екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В посока София шосето се качва източно над дефилето, с изграждане на 5 възела, с 6 свързвания между двете трасета и връзката между всички общински пътища с направленията на новото трасе източно от дефилето“, обясни Нанков.

Това е алтернативата, с която да се осигури сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле. „Това е най-евтиният вариант. Това е най-безопасният вариант от гледна точка на здравето, живота на хората. Тунел със сигурност няма и не трябва да има. Основният ни приоритет е сигурността на преминаващите граждани“, поясни министърът.

Във връзка с наложеното вето от страна на президента Румен Радев върху Закона за опазване на околната среда, имащ отношение към екооценките и обжалванията, дали ще създаде допълнителни трудности за реализирането на важните проекти, Нанков заяви: „Специално за АМ „Струма“ би могло да създаде проблем“. „Процедурата по налагане на вето и преодоляването му отново със законодателна инициатива, предполагам колегите народни представители ще се съобразят с някои от мотивите. Но трябва да си дадем ясна сметка за какво става въпрос с предложените промени. Тук става въпрос само за национални обекти, които са от национално стратегическо значение за страната. Не говорим за всички инфраструктурни обекти да минават на едно институционално обжалване. Да, президентът има своите аргументи“, коментира той.

Относно санирането и проверка на опасен блок в Стара Загора, регионалният министър заяви: „Ще се търси техническо решение за сградите, при които не са спазени изискванията. Това ще се поеме от програмата“. „Санирането не е спряло, продължаваме. Спекулира се по темата. В момента имаме готови 580 сгради, санират се 565, до тези 2022 сгради, които са със сключени договори има наличен финансов ресурс, ще остане и за още сгради от тези 2 млрд. лв. “, добави той.

Във връзка с навършването на 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ и каква оценка си дава, Николай Нанков заяви: „Мисля, че не е нормално и етично да се самооценявам. В нашето ведомство продължихме доста добри практики, а и стартирахме. Оценката се права от гражданите. Винаги може повече, Бъдещето ще докаже, че ще се справим с тежките задачи“.

Вижте още

11 кандидати подадоха оферти да строят отсечка от Хемус за 80 млн. лева

admin

ДНСК отново ще контролира малки строежи

admin

Открити са драстични нарушения на плажове по южното Черноморие

ivan

Напишете коментар