Invest Build Media
Туризъм

Транспортният министър нареди проверка на Wizz Air заради свалени пътници

По разпореждане на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) ще извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от министерството.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България. Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA /Safety Assessment of Foreign Aircraft/ проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании, регистрирани на територията на друга държава.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

От Wizz Air отказаха коментар по случая със зачестилите случаи на дублирани резервации и изпратиха писмената си позиция за проблема, предаде БНТ.

Според тях законодателството за защита на потребителите позволява известно надвишаване на броя резервирани места, а случаите, в които се появяват всички пътници са прецедент. В подобна ситуация местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация както за техните права, така и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет.

От авиокомпанията се извиняват на пътниците и предлагат обезщетения, като с предимство са децата и семействата. Обещават и приятен престой на летището до следващия полет.

Related posts

Откриха нов термален комплекс в курорта Св.Св. Константин и Елена

ivan

В САЩ показват непознати произведения на Фаберже

admin

„Холандия“ официално престана да съществува

leni

Leave a Comment