Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Учените от БАН решават бъдещето на АЕЦ Белене

Съдбата на проекта АЕЦ „Белене“ ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ „Девен“, който е част от „Солвей Соди“ ЕАД.

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система. Двата реактора, предназначени за Белене, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова. Тя припомни, че през години в този проект са инвестирани поне 3 милиарда лева. Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред министерския съвет и Народното събрание.

За евентуално разследване на корупционна схема за „Марица изток“, поискано от вицепремиера Валери Симеонов, министър Петкова посочи, че сделката за доставка на варовик е проведена съгласно нормативната уредба през Българска стокова борса. Дори да има и най-малкото съмнение, трябва да бъде направена проверка, каза Петкова. Тя допълни, че според нея вицепремиерът Симеонов е подходил правилно и ако разполага с конкретни данни за нарушения, трябва да бъдат сезирани компетентните органи.

До края на тази седмица предстои още една среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври „Булгартрансгаз“ трябва да изпълни европейските изисквания, каза още Петкова. По думите й новата методика вече е разработена и утвърдена от КЕВР. Петкова уточни, че в момента комисията извършва преглед как е формирана цената на „Булгартрансгаз“. Резултатите от проверката ще бъдат представени на предстоящата среща с бизнеса.

След успешната приватизация на завода за калцинирана сода в Девня инвеститорът „Солвей соди“ е вложил над 1 милиард лева, каза още Петкова.

На церемонията присъстваха зам.-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и на регионалното развитие Валентин Йовев. Сред официалните гости бе и посланикът на Белгия Франсоа Бонтан.

Това е второто подобно съоръжение, което ще заработи в централата. Стойността на инвестицията е 90 милиона лева. Новият котел е изграден по изключително модерна технология, която покрива най-високите международни и европейски екологични стандарти и е изграден за две години.

С откриването на новата инвестиция бе отбелязана и 20-годишнината от приватизацията на дружеството през 1997 година.

temenujka-petkova-solvay-sodi-02

Вижте още

15% данък за богатите руснаци

leni

Цените на имотите в София ще останат стабилни в близко време

ivan

Маргарита Генчева от „Възраждане“: Трябва да защитим правото и свободата да бъдем питани

Напишете коментар