Invest Build Media
Туризъм и Екология

Повече от 350 незаети работни места има в хотелите в Банско преди старта на сезона

Поне 350 свободни работни места има заявени в Бюрото по труда в Разлог за работа в хотелите и ресторантите в Банско, Баня и Добринище преди началото на зимния сезон, става ясно от репортаж на БНТ. Бройката е била обявена на специализираната трудова борса в Разлог, организирана преди зимния туристически сезон. Свободните позиции основно са за камериерки, бармани и сервитьори, готвачи, спасители и аниматори.

Повече от 100 безработни от района на Разлог и Банско посетиха специализираната трудова борса в Разлог. Те имаха възможност директно от представители на над 20 хотелски комплекса, да получат информация са свободните работни места, както и за условията на труд, за заплащането и вариантите за наемане на работа.

През последните години повечето работодатели от района на Банско и Разлог предпочитат да наемат местни кадри, които целогодишно да могат да работят в хотелите и заведенията.

Мариана Тренчева, директор на Бюрото по труда в Разлог: „Добавки за тази заетост от страна на работодателите има и те са обикновено свързани с това, че се повишават заплатите, също така им се предлагат квартира, транспорт се предлага за пътуващите особено от Белица и Якоруда, напоследък където е по-голям процента на безработица. Добавки също има като храна, кафе, облекло.“

Според работодатели все по-трудно става намирането на качествени кадри за работа в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Особено трудно е привличането на младите хора.

Петър Прешелков, управител на ресторант в хотел: „На младите хора не им се работи по принцип. Нямат го тоя интерес и заплащането е по-малко отколкото те предполагат.“

Предлаганите възнаграждения и продължителността на работния ден вълнуваха повечето хора, които днес посетиха специализираната трудова борса. Минималните заплати, които предлагат повечето хотели в района са около 600 лева.

Всяка година за зимния сезон в Банско и Разлог в Бюрото по труда се заявяват около 600 свободни работни места в хотели и заведения. Голям процент от тях се заемат още до 1 декември, когато започва зимния туристически сезон. До края на месец февруари свободни места за работа в хотелите в района вече няма да има, прогнозираха трудови експерти от Разлог.

Вижте още

13 български плажа са получили световния сертификат „Син флаг“ за тази година

ivan

Временни приемни за нарушения ще има в най-големите планински курорти

admin

60% спад на пътуванията на българи в чужбина

leni

Напишете коментар