Invest Build Media
Инвестиции

Осми в Европа сме по използване на антибиотици при отглеждането на животни за месо

За Европа продажбите на антибиотици за ветеринарни цели като цяло намаляват, но за България има тенденция на ръст, става ясно от данни на Европейската агенция по лекарствата. В периода 2010-2015 г. потреблението на антимикробни препарати в отглеждането на животни за производство на месо се е увеличило от 92 мг на килограм живо тегло през 2011 г. до 121 мг през 2015 г., обаче със спад през 2014 г. до 82 мг/кг.

Последното изчисление от 2015 г. поставя България на осмо място по прилагане на антибиотици сред 30 европейски държави. Данните са публикувани в годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата за продажбите на антимикробни препарати за ветеринарни цели за период от пет години.

На първите позиции са Кипър и Испания с по четири пъти повече вложени антибиотици в производството на месо, отколкото в България – съответно 434 и 402 мг/кг, както и Италия с три пъти повече количества на килограм живо месо (322 мг). На другия край на класацията са скандинавските държави, където почти не се използват тези вещества. В Норвегия са измерени 2 мг/кг, в Исландия – 5 мг/кг, в Швеция – 11 мг на килограм живо тегло.

Антибиотиците се прилагат рутинно и се дават дори на здрави животни като превенция на заболявания, което обаче е в разрез с новите насоки от Световната здравна служба и европейски агенции за заплахата от антибиотична резистентност на бактериите, припомня ЕАЛ.

В доклада за България се посочва, че най-много се употребяват тетрациклини, вероятно заради широкия им диапазон на действие за различни възможни заболявания при животните. След това се нарежда класът на пеницилините, също в големи дози, както и съществен дял са сулфонамидите. Това са масово употребяваните вещества за ветеринарни цели и в останалите държави в Европа. За страната ни се уточнява, че антибиотиците и за ветеринарни цели се използват само с предписание и са проследени продажбите на производители и аптеки, но статистиката през петте години може да не е пълна.

Вижте още

Масова липса на пари в брой в касите, въпреки обявеното от фирмите

ivan

Български пощи ускоряват обработката на пратки

ivan

Премиерът откри нов завод за авиочасти край Пловдив

ivan

Напишете коментар