Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Пътуваща яйцевидна сауна пристигна на посещение в Париж

Създадената от шведските дизайнери Матс Бигерт и Ларс Бергстрьом сауна е поставена в двора на шведския културен институт в Париж. Пътуващото чудо на архитектурата гостува на френската столица като част от програма за популяризиране на шведския дизайн, а по темата се очакват още експонати.

Златно яйце сгрява погледите в една хладна парижка градина. Вътре в него става истински горещо – до 65 градуса, защото все пак това е сауна. Тя е направена от дизайнерското студио „Бигерт & Бергстрьом“ за град Кируна в мразовитата Шведска Лапландия.

В Париж сауната изглежда по друг начин, казва един от създателите ѝ. „Винаги сме искали това – да направим творба, с която хората да взаимодействат. Абсурдно е да гледаш как полуголи хора влизат в това яйце в един снежен пейзаж. Тук е есен, дърветата са покрити с листа и яйцето добива друга идентичност“, твърди Матс Бигерт.

Черупката на яйцето е от слънчеви панели и позлатени метални огледала. Вътрешността е облицована с бор и трепетлика и побира 8 души. Уникалният дизайн е съчетан с техническо майсторство. Сауната е изключително ефективна и се загрява бързо с минимално количество дърва.

Яйцето символизира „измътване“ на нови идеи, а огледалата отразяват средата и проблеми като климатичните промени, казват още дизайнерите. Извън това сауната е посланик на една стара шведска традиция в по-топла част на Европа.

sauna-golden-egg-02

Вижте още

София ще има висок 202 метра небостъргач

admin

Зелената зона в София може да нарасне с 4700 паркоместа

ivan

Има ли приложения, с които можете да видите как би изглеждал ремонта ви?

viktoria

Напишете коментар