Invest Build Media
Строителство

Регионалният министър провери възстановителните работи в Хитрино

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети в неделя Хитрино, година след експлозията на влакова цистерна, при която загинаха седем души и 29 бяха ранени. Там министърът се запозна с хода на възстановителните работи на пострадалите и разрушени домове на хората. При посещението си той беше придружен и от председателя на Камарата на строителите в България Николай Станков.

Нанков изказа благодарност към камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. 9 от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.

С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.

В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите“, каза пред медии министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства. Ще бъде направен пълен отчет на разходите.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен ресурс. Нито държавата, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората, подчерта Николай Нанков. И допълни, че този съвет по най-обективен начин трябва да разпредели средствата и да откликне на всяка нужда.

Николай Нанков напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври започна рехабилитацията на 9 км от републиканския път, каза министърът. Той напомни, че държавата е осигурила възможност за кандидатстване за европейско финансиране и сега общината подготвя проекти.

Нанков се срещна и със засегнати хора, за да чуе мнението на всички.

Вижте още

Кабинетът предлага рестарт на проекта АЕЦ Белене на пазарен принцип

ivan

Пускат движението по бул. „Черни връх” до средата на декември

admin

Девет екипа на ГИТ започнаха масирани проверки на строителни обекти в София

admin

Напишете коментар