Invest Build Media
Туризъм и Екология

Кметът Фандъкова: Без строителство на Витоша, освен на спортни съоръжения

За да се направи реконструкция на лифтовете на Витоша, трябва да се издаде разрешение за строеж, но много хора са против това. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира пред БНТ темата в какво състояние са съоръженията в планината. Тя добави, че трябва да се развива зимният туризъм, като това да е обвързано само със строежа на спортни съоръжения.

Фандъкова добави, че още тази седмица ще има изготвен доклад за състоянието на лифтовете и дали те са за ремонт. Тя обаче подчерта, че в концесионния договор за общинското дружество „Въжени системи“, сключен през 2007 г., не е записано, че съоръженията трябва да се поддържат. Според нея негативните коментари на част от общинските съветници по концесионната сделка са излишни, тъй като техните предшественици гласували положително за него, като уточни, че става въпрос за ДСБ.

„Планът за управление на Витоша трябва да бъде приет възможно най-бързо. Трябва да се узаконят пистите, които в момента се ползват за писти, а не са такива“, каза още кметът на София, като допълни, че е провела разговори със собственика на лифта от Княжево до Копитото и му е предложила да се откаже от него, ако няма намерение да го пусне, за да може някой по-заинтересован да се захване с него.

Тя заяви, че от следващата седмица ще бъдат увеличен броят на автобусите по линия 66, които стигат до хижа „Алеко“. Ще има и автобус на долната станция на Симеоновския лифт, който ще се включва в движението, ако са се събрали доста хора. Освен това общината била готова да финансира изграждането на малък влек за децата, които се учат да карат ски.

При всяко ново правителство правя срещи с министрите, които имат отношение по темата. Витоша е национален парк, собственост на държавата. Фандъкова изтъкна, че Витоша трябва да има възможност както за зимен, така и за летен туризъм, без да има друго строителство, освен на спортни съоръжения. Този план трябва да се приеме час по-скоро, призова кметът на София.

По думите ѝ най-големият проблем за замърсяването на въздуха е отоплението на твърдо гориво. Развитие на газопреносната и топлофикационната мрежа е дългосрочното решение. Столичната община работи интензивно, инвестираме в проекти, които да решават трайно – подобряване на градски транспорт, подмяната на отоплителните инсталации в общинските сгради, развитие на зелената система, в проекта за бюджет сме заложили повече миене и почистване на улиците, допълни Фандъкова.

Вижте още

Вземаме безплатни визи за Тайланд до края на април

ivan

1,8 млрд. евро по-малко за Италия при лято без американци

leni

Австрия забрани полетите до България

leni

Напишете коментар