Skip to Content

20 години по-късно: Метрото е големият зелен проект на София, твърди шефът му

90 000 вредни емисии по-малко се очаква да има в София след пускането на третия лъч на метрото през 2019 г. На 28 януари 1998 г. – преди 20 години са пуснати в експлоатация първите 6 км и 5 станции на метрото. Днес вече има 40 км и 35 станции. Метрото е големият зелен проект на София, заяви пред БНТ инж. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Сериозното строителство на метрото започва през 2005 г. През 2009 г. пуснахме участъка до „Младост“ – 8 км След това за последните 10 г. имаме общо 31 км метро, което прави средно 3 км на година, докато първият участък е по 380 метра на година, но такива са били времената, такова е било финансирането, не е имало достатъчно опит. През последните години обаче строителството на метрото върви с едно прилично темпо и то преди всичко благодарение на нормалното финансиране от европейските фондове. Метрото е един от големите проекти, което се финансира от еврофондовете, подчерта инж. Братоев.

„В края на следващата година е планирано да бъде пуснат третия лъч на метрото – 12 км се строят в момента на два етапа. Първият етап започна 2017 г. от Театъра зад канала до „Красно село“ и около 50% от строителството е извършено“, съобщи той.

Догодина трябва да бъде възстановено изцяло движението по булевардите, където в момента част от тях са затворени заради строителството, уточни Стоян Братоев.

По думите му, метро трябва да се строи там, където има потребност.

„По-голям и по-екологичен проект като метрото няма. Неслучайно го наричам големият зелен проект на София. В момента подготвяме и проекти за следващи участъци. Имаме проeкт за продължение на трасето по бул. „Владимир Вазов“, което е малко над 3 км, но все още няма финансиране за него. В момента подготвяме тръжна процедура за избор на изпълнител и чакаме офертите да се внесат“, каза шефът на „Метрополитен“.

За продължението на третата линия към кварталите „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и „Цариградско шосе“, се предвиждат нови 6 км метро с 6 метростанции. И идеята е през следващата година да има проект за тези две продължения – за „Владимир Вазов“ и кв. „Слатина“ и да можем да ги предложим за финансиране по следващите оперативни програми, обясни още инж. Стоян Братоев.

Be the First!

Leave a Reply