Invest Build Media
Строителство

20 години по-късно: Метрото е големият зелен проект на София, твърди шефът му

90 000 вредни емисии по-малко се очаква да има в София след пускането на третия лъч на метрото през 2019 г. На 28 януари 1998 г. – преди 20 години са пуснати в експлоатация първите 6 км и 5 станции на метрото. Днес вече има 40 км и 35 станции. Метрото е големият зелен проект на София, заяви пред БНТ инж. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Сериозното строителство на метрото започва през 2005 г. През 2009 г. пуснахме участъка до „Младост“ – 8 км След това за последните 10 г. имаме общо 31 км метро, което прави средно 3 км на година, докато първият участък е по 380 метра на година, но такива са били времената, такова е било финансирането, не е имало достатъчно опит. През последните години обаче строителството на метрото върви с едно прилично темпо и то преди всичко благодарение на нормалното финансиране от европейските фондове. Метрото е един от големите проекти, което се финансира от еврофондовете, подчерта инж. Братоев.

„В края на следващата година е планирано да бъде пуснат третия лъч на метрото – 12 км се строят в момента на два етапа. Първият етап започна 2017 г. от Театъра зад канала до „Красно село“ и около 50% от строителството е извършено“, съобщи той.

Догодина трябва да бъде възстановено изцяло движението по булевардите, където в момента част от тях са затворени заради строителството, уточни Стоян Братоев.

По думите му, метро трябва да се строи там, където има потребност.

„По-голям и по-екологичен проект като метрото няма. Неслучайно го наричам големият зелен проект на София. В момента подготвяме и проекти за следващи участъци. Имаме проeкт за продължение на трасето по бул. „Владимир Вазов“, което е малко над 3 км, но все още няма финансиране за него. В момента подготвяме тръжна процедура за избор на изпълнител и чакаме офертите да се внесат“, каза шефът на „Метрополитен“.

За продължението на третата линия към кварталите „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и „Цариградско шосе“, се предвиждат нови 6 км метро с 6 метростанции. И идеята е през следващата година да има проект за тези две продължения – за „Владимир Вазов“ и кв. „Слатина“ и да можем да ги предложим за финансиране по следващите оперативни програми, обясни още инж. Стоян Братоев.

Вижте още

Регионалният министър инспектира строителството на нов участък от магистрала Хемус

ivan

270 000 лв. за преустройство на пресцентъра и нов административен център дава МРРБ

admin

Ще има пари за финансиране на участък от третата линия на метрото

ivan

Напишете коментар