Invest Build Media
Инвестиции

Тол-такса ще се плаща за около 55% от пътищата в страната

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза по време на парламентарния контрол, че за около 55 на сто от пътищата в страната ще се плаща тол-такса от тежкотоварните автомобили.

Министърът информира, че сега тарифирането е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата. Работи се  и по определянето на обхвата на пътищата в системата. Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол-системата, каза министърът. Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирирането.

Министърът призова за дебат по темата в НС, за да има по-голяма конкретика. Той напомни, че с въвеждането на тол-системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови и изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остава 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия – 300 млн. евро за почти същите километри.

Вижте още

Нова мода сред американските богаташи

leni

Българите менят изискванията си при търсене на жилище

admin

920 лв. става стартовата учителска заплата

ivan

Напишете коментар