Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Главният архитект на София: Защитихме междублоковите пространства на София

С приетите промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община се създадоха конкретни правила, над Околовръстния път дадохме кота 15 метра за строителство, а на север от Околовръстното – до 75 метра. В историческия център е 50 метра максималната височина. Защитихме междублоковите пространства, т. нар. „градинки“. Те попадат под специална защита и не могат да бъдат заменяни за нищо друго. Това коментира в интервю за БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

С промяна в Общия устройствен план ще бъдат дефинирани зоните, в които ще бъде разрешено високото строителство. Най-важните условия за създаване на такива зони е транспортният достъп, инфраструктура и магистрален достъп. Иначе тези зони са обречени да се превърнат в едни модерни гета.

По думите на арх. Здравков една от зоните, която е добра за високо строителство, е на западния изход на София в посока Сърбия.

За облагородяването на новата пешеходна отсечка от бул. Витоша, между ул. Алабин и бул. „Ал. Стамболийски“ ще бъде обявен международен конкурс.

Кадър: БНТ

Вижте още

Нестандартни мебели, които могат да оставят гостите ви без думи (СНИМКИ)

leni

Един френски апартамент (СНИМКИ)

Холандци ще строят жилищна сграда в стил „висящи градини“

admin

Напишете коментар