Invest Build Media
Имоти и строителство

Квартални спортни зали ще бъдат построени към 6 училища в София

Възложих на главния архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват функциите не само на физкултурни салони, а на квартални спортни зали в различни райони на града в дворовете на училищата. Избрахме 6 училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2.

„Типовите проекти са готови и гл. архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези зали“, посочи тя. „Тези зали ще позволят да се разшири базата на училищата в учебно време. А събота и неделя, и през вечерно време хората от квартала ще могат да спортуват в тези зали, да се провеждат състезания. Това ще бъде голяма придобивка за града ни и част от стратегията ни за развитието на спортната инфраструктура“, заяви кметът.

По повод проверката на строителството на разширението на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в район „Овча Купел“ 2 Йорданка Фандъкова коментира: „До преди няколко месеца това място беше нелицеприятно сборище на клошари и вандали, които притесняваха гражданите. Беше изключително важно да облагородим пространствата, за да могат децата да спортуват“. „Европейска столица на спорта сме през тази година, част от програмата ни е именно осигуряването на физкултурен салон и спортна зала във всяко училище“, изтъкна тя.

„Откакто екипът ни работи в общината общо 10 спортни зали и физкултурни салони сме построили досега. Вече почти няма училище без физкултурен салон. Останаха 3, имаме ясна програма и план да бъдат изградени“, уточни кметът. „В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, изпълняваме първия етап като разширяваме училището с 50%. Вторият етап, който предстои да започне включва именно и нов физкултурен салон“, посочи Йорданка Фандъкова и допълни, че се предвижда и изграждането на спортна зала в 9-та Френска езикова гимназия.

„В 149-то училище децата вече няма да играят в класните стаи, а ще могат да се радват на модерна спортна зала. Като втори етап ще заложим оформяне на дворното пространство, с изграждане на външни игрища“, поясни тя. „Стратегията на Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорт, с акцент върху детския спорт“, каза още кметът.

Вижте още

Саудитска Арабия преживява жилищен и ипотечен бум

leni

През третото тримесечие на 2020 г. ръст на сделките с имоти в големите градове

Кои са местата в България с интерес за покупка на жилище?

Напишете коментар