Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

70% от българите, пенсиониращи се между 2021 и 2024 г., ще получат втора пенсия

70% от българите, които ще се пенсионират между 2021 и 2024 година, ще получат втора пенсия по-малка от 50 лева. Първите пенсионери с право на втора пенсия са жените, родени през 1960 година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година.

Над половината от тези българи ще получат под 30 лева. Причината – всички те са осигурявани на доходи между минималната работна заплата и средния осигурителен доход за страната в периода 2002 – 2017 година. Пожизнена втора пенсия между 50 и 100 лв. ще вземат 20% от бъдещите пенсионери с това право. Едва 10% от тях ще получават над 100 лева месечно.

Изчисленията на финансовото министерство са заложени в Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от Допълнителното задължително осигуряване, която социалното министерство публикува за обществено обсъждане.

Междувременно правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат изискванията на евродирективата за минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците между държавите-членки на ЕС чрез подобряване на придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права, съобщи пресслужбата на кабинета.

Съгласно измененията работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен професионален пенсионен фонд, ще трябва да започнат да осигуряват по същия начин и новопостъпили работници или служители до шест месеца, след като са ги наели. Същите права ще имат и работниците и служителите, с които е сключен договор за възлагане на управление и контрол.

В съответствие с изискванията на директивата са предвидени и промени, насочени към предоставяне на осигурените лица и техните наследници на необходимата информация относно придобиването на пенсионни права и третирането на техните средства.

Вижте още

Ивайло Папов: Всяко запазено училище и детска градина води до запазването на образователната система

А. Стойковa

Синдикалисти се оплакват, че България продължава да е с най-ниските заплати в Европа

ivan

Мая Манолова се задействала по сигнала на бившите служители от Пикадили

ivan

Напишете коментар