Invest Build Media
Инвестиции

Премиерът: В тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа сме

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на правителственото заседание, че България е трета в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург, като дългът ни за миналата година е 25,4 на сто от БВП, а на Люксембург – 23 на сто на БВП. Борисов изрази убеденост, че страната може да отчете до края на мандата на кабинета намаление на този дял до 20 на сто.

Преди година слушахме за това как сме задължили държавата, как външният дълг расте, как поколения напред ще плащат. Излезе докладът на Евростат – от 29 на сто на 25,4 на сто от БВП за 2017 г. намалява външният дълг на България, каза Борисов и допълни, че в номинал това е около 2,3 млрд. лева по-малко задължения. С това темпо, с което работи правителството, до края на мандата ще го свалим докъм двадесет процента, допълни премиерът.

И сега сме в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа, коментира премиерът и се обърна към министрите, че биха могли да отбелязват сред постиганите резултати от една година управление и факта за намаляването на дълга.

Вижте още

Откриха център за споделени услуги на Световната банка в София

ivan

Осиновителите ще имат право на 365 дни отпуск докато детето навърши 5 години

ivan

Разговорите с Македония и Сърбия сега достигат 12 лв. на минута

ivan

Напишете коментар