Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Продължават метрото и Симеоновския лифт, за да ги свържат

В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото до различни части на града, както и удължаване до Симеоновския лифт близо до Околовръстното шосе. Проектите са свързани, като от общината имат и вариант за връзка между метростанция и продължението на лифта, съобщава „Дневник“.

Това е казал главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти. Продължения на метрото и нови станции може да има в районите на „Студентски град“, през „Гео Милев“ до „Слатина“ и „Симеоново“ по Околовръстното шосе след район „Младост“.

Проектът за продължението е готов, качен е на сайта на ръководеното от Здравков направление и ще премине обществено обсъждане на 31 май от 18.30 часа на третия етаж в сградата на ул. „Сердика“ 5. Здравков каза, че се водят преговори със собствениците на терените в подножието на планината Витоша след Околовръстното шосе, над които би преминавало продължението на лифта.

Предвижда се в „Люлин“ да бъде изграден и нов буферен паркинг за 1000 автомобила, както и станция при бул. „Царица Йоанна“. Там е и една от зоните, които главният архитект беше предложил за подходяща за строителство на небостъргачи. В по-далечна перспектива се обмисля продължаването на метрото до „Кремиковци“.

Здравко Здравков каза още, че разбрал от медиите, че прокурор от Софийската апелативна прокуратура е бразувал наказателно дело срещу него заради отказа му да изпълни съдебно решение и да одобри строеж на небостъргач в кв. „Стрелбище“.

Строителната фирма НИКМИ иска да построи 150-метрова сграда в градинка на ъгъла на булевардите „България“ и „Петко Тодоров“. Причината е, че през 2007 г. планът за имота е позволявал строителство в него, но през 2009 г. той е отреден за озеленяване, църква или външна тоалетна. В полза на инвеститорите е и решението на Върховния административен съд, с което задължава Здравков да издаде разрешение, но той отказва.

Внесли сме в съда искане за обявяване на решението на ВАС за нищожно, каза Здравков по време на отчета си за втората година, откакто беше избран за поста. Той посочи и е в имота има 61 дървета, които ще трябва да бъдат отсечени, ако в него ще се строи. Това обаче се изисква разрешение от общината.

През март Софийската градска прокуратура не успя да оспори сделката, с която общината заменя имота с терен на НИКМИ, като по този начин строителната фирма става собственик.

Здравков посочи, че очаква много труден дебат в Столичния общински съвет, когато ще се гласува предложената наредба за преместваемите рекламни обекти в София. Предложението е за сериозно намаляване на местата за реклама в града – витрини, билбордове, брандиране по фасади. Предвижда се и двойно намаляване на времето за поставянето на такива обекти – от 10 на 5 години.

Ще бъдат ограничени и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Тази идея Здравков представи за пръв път преди година и половина, но тогава собственици на ресторантите по бул. „Витоша“ заплашиха с протести.

Срокът за обществен дебат по наредбата е изтекъл на 11 май, като сега администрацията преглежда постъпилите предложения, а след това документът ще влезе в комисиите на общинския съвет. Главният архитект каза, че е наясно с критиките от представителите на бизнеса за предложенията, но според него е по-важно градът да не прилича на битпазар.

В началото на юни ще бъде обявен конкурс за проект за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който ще бъде изграден на мястото на съборения паметник „1300 години България“ пред Националния дворец на културата, обяви Здравков.

Също така през 2019 г. трябва да е приключил ремонтът на бившата „Топлоцентрала“ в парка зад НДК и превръщането на сградата в културен център. В плановете на главния архитект на София влиза още обновяване на площада пред Централната жп гара и за терена от 12 дка от другата страна на булеварда. Той е общинска собственост и Здравков иска там да се изгради атракция, която да привлича повече хора.

В по-далечен план ще се работи и по подобряването на пешеходната връзка между гарата и площад „Св. Неделя“. За ремонт на площада също ще бъде обявен конкурс, като желанието на Здравков е пешеходната зона да достигне от него до ул. „Екзарх Йосиф“ при Централната минерална баня.

Вижте още

Изисканост, функционалност и модерен дизайн

leni

Монтана инвестира в хеликоптерна площадка за бърза медицинска помощ

До 10 септември регистрират в архитектурния конкурс за Тютюневия град в Пловдив

admin

Напишете коментар