Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Продължават метрото и Симеоновския лифт, за да ги свържат

В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото до различни части на града, както и удължаване до Симеоновския лифт близо до Околовръстното шосе. Проектите са свързани, като от общината имат и вариант за връзка между метростанция и продължението на лифта, съобщава „Дневник“.

Това е казал главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти. Продължения на метрото и нови станции може да има в районите на „Студентски град“, през „Гео Милев“ до „Слатина“ и „Симеоново“ по Околовръстното шосе след район „Младост“.

Проектът за продължението е готов, качен е на сайта на ръководеното от Здравков направление и ще премине обществено обсъждане на 31 май от 18.30 часа на третия етаж в сградата на ул. „Сердика“ 5. Здравков каза, че се водят преговори със собствениците на терените в подножието на планината Витоша след Околовръстното шосе, над които би преминавало продължението на лифта.

Предвижда се в „Люлин“ да бъде изграден и нов буферен паркинг за 1000 автомобила, както и станция при бул. „Царица Йоанна“. Там е и една от зоните, които главният архитект беше предложил за подходяща за строителство на небостъргачи. В по-далечна перспектива се обмисля продължаването на метрото до „Кремиковци“.

Здравко Здравков каза още, че разбрал от медиите, че прокурор от Софийската апелативна прокуратура е бразувал наказателно дело срещу него заради отказа му да изпълни съдебно решение и да одобри строеж на небостъргач в кв. „Стрелбище“.

Строителната фирма НИКМИ иска да построи 150-метрова сграда в градинка на ъгъла на булевардите „България“ и „Петко Тодоров“. Причината е, че през 2007 г. планът за имота е позволявал строителство в него, но през 2009 г. той е отреден за озеленяване, църква или външна тоалетна. В полза на инвеститорите е и решението на Върховния административен съд, с което задължава Здравков да издаде разрешение, но той отказва.

Внесли сме в съда искане за обявяване на решението на ВАС за нищожно, каза Здравков по време на отчета си за втората година, откакто беше избран за поста. Той посочи и е в имота има 61 дървета, които ще трябва да бъдат отсечени, ако в него ще се строи. Това обаче се изисква разрешение от общината.

През март Софийската градска прокуратура не успя да оспори сделката, с която общината заменя имота с терен на НИКМИ, като по този начин строителната фирма става собственик.

Здравков посочи, че очаква много труден дебат в Столичния общински съвет, когато ще се гласува предложената наредба за преместваемите рекламни обекти в София. Предложението е за сериозно намаляване на местата за реклама в града – витрини, билбордове, брандиране по фасади. Предвижда се и двойно намаляване на времето за поставянето на такива обекти – от 10 на 5 години.

Ще бъдат ограничени и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Тази идея Здравков представи за пръв път преди година и половина, но тогава собственици на ресторантите по бул. „Витоша“ заплашиха с протести.

Срокът за обществен дебат по наредбата е изтекъл на 11 май, като сега администрацията преглежда постъпилите предложения, а след това документът ще влезе в комисиите на общинския съвет. Главният архитект каза, че е наясно с критиките от представителите на бизнеса за предложенията, но според него е по-важно градът да не прилича на битпазар.

В началото на юни ще бъде обявен конкурс за проект за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който ще бъде изграден на мястото на съборения паметник „1300 години България“ пред Националния дворец на културата, обяви Здравков.

Също така през 2019 г. трябва да е приключил ремонтът на бившата „Топлоцентрала“ в парка зад НДК и превръщането на сградата в културен център. В плановете на главния архитект на София влиза още обновяване на площада пред Централната жп гара и за терена от 12 дка от другата страна на булеварда. Той е общинска собственост и Здравков иска там да се изгради атракция, която да привлича повече хора.

В по-далечен план ще се работи и по подобряването на пешеходната връзка между гарата и площад „Св. Неделя“. За ремонт на площада също ще бъде обявен конкурс, като желанието на Здравков е пешеходната зона да достигне от него до ул. „Екзарх Йосиф“ при Централната минерална баня.

Вижте още

Agressia показа облеклата на олимпийците ни за Рио 2016

admin

Любимите за живеене градове по света – малки по размери и с много зеленина

admin

Върнаха на общината в Пловдив къща „Ламартин“

admin

Напишете коментар