Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Директорът на Център „Жорж Помпиду“ ще има специална лекция в София

Директорът на Център „Жорж Помпиду“ в Париж Бернар Блистен пристига със свой екип в София по специална покана на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов.  Той ще проучи възможността за създаване на колекция от българско авангардно и съвременно изкуство, което да бъде представено във Франция.

Блистен ще гостува за първи път в България и на 2 юни от 15.30 ч. ще изнесе лекция във Френския институт.  Пред аудиторията той ще представи дейността на Центъра „Жорж Помпиду“, а главният уредник Никола Лиучи- Гутников ще разкаже за  проекта „Колекция“ – едно от най-значимите дарения на руско изкуство в света, което беше представено с голям успех през 2017 година в Центъра.

Същият ден Бернар Блистен ще гостува на кмета Йорданка Фандъкова и се очаква двамата да обсъдят възможностите на София да представи българско изкуство в Париж.

Организатори на посещението на г-н Блистен и екипа на Център „Жорж Помпиуду“- Париж са Столичната община, Френския институт, кураторът Десислава Димова и Фондация МУСИЗ.

Център „Жорж Помпиду“ (Centre Georges-Pompidou) е създаден през 1977 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция и го класира в първата десетка на най-посещавани и популярни музеи в света.

Бернар Блистен e директор на Музея за модерно и съвременно изкуство от 2013 г.. Работата си за музея започва през 1984 г. като куратор в Център „Жорж Помпиду“. През 2000 г.  получава приз за артистистични постижения в развитието на културни проекти. Автор е на голям брой книги за съвременно изкуство (Warhol, Buren, Castellani, История на изкуството на XX век и т.н.) и е куратор на повече от сто монографични и тематични изложби в досегашната си кариера.

Вижте още

Една от най-забележителните детски градини в света

leni

Системи за контрол на достъпа Hörmann: Мобилна преграда за блокиране достъпа на превозни средства OktaBlock

leni

Мистерия стои зад най-самотната къща на света

Напишете коментар