Invest Build Media
Инвестиции

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика

Оставям Бисер Петков на работа, ще видим палатковите лагери дали ще продължат. Казал съм да ги събере днес всички на среща. Това коментира пред журналисти в Турция премиерът Бойко Борисов във връзка с подадената вчера оставка на социалния министър. Оставката е пред мен, винаги мога да я задействам, добави той.

Борисов разказа, че вчера на съвещание с финансовия, социалния и здравния министър е поискал да разбере как „при положение, че с 80 млн. лв. повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година (за тази сфера), има това недоволство и тези всеки ден с един повече палаткови лагери“.

Отговорът на Бисер Петков, по думите на премиера, е бил, че не може да се оправи с недоволните, защото, за да се удовлетворят исканията, са необходими около 300 млн. лв. повече на година.

В същото време омбудсманът Мая Манолова твърди, че проектозаконът й не изисква повече пари, и затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа да си продължава дейността, обясни министър-председателят. Според него протестиращите не знаят какво казват – днес щял да е палатков лагер, утре – да ги подкрепят още палаткови лагери, ама днес нямало да го има палатковият лагер, защото имали с министъра добра комуникация. В същото време министърът пък твърдял, че нямат никаква комуникация или поне такава, която да може да реши въпроса.

Затова, поясни Борисов, оставям Бисер Петков да продължава да си изпълнява ангажимента, да направи среща с тях, да видим дали това, което казват, че сега имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер. „Щом това е министър, който харесва, щом казват, че не става въпрос дори и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на всички вас. От седмици наред стоят тези палаткови лагери, досега не съм чул някой да каже „този министър ще ни реши въпроса“, а това, че все повече лагери ставаха, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях, оставям го министър“, обобщи премиерът. Затова той е разпоредил на Бисер Петков днес да събере заинтересованите страни да обсъдят предложенията за промени в закона, действително ли става въпрос за повече пари, защото вчера по сметките на социалния министър, са били 300 млн. лв.

Министър-председателят даде като цяло добра оценка на социалния си министър. Но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер, добави той. Не мога да го гледам това при положение, от 2016 г. толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията, но те  казват – ние с него се разбираме, коментира Борисов.

Той уточни, че не е дал срок на Петков, а основанието да го остави на поста са именно декларациите на протестиращите, че могат да се разберат с този социален министър. Сега, ако сложим нов министър, те ще кажат „не, не искаме и отново ще се върнем в стария конфликт“, предположи Бойко Борисов.

Премиерът беше категоричен, че 300 млн. лв., които според Бисер Петков са нужни да се удовлетворят всички искания, няма как да ги има, освен това  авторът на закона Мая Манолова е заявила, че не трябват повече пари. От учителите, от армията, от МВР, от пенсиите – отнякъде трябва да ги вземем, обясни защо сумата сега е неприемлива Борисов. Той подчерта добронамереността на управляващите да се реши въпросът.

Вижте още

Успокояване на жилищния пазар отчитат брокери

ivan

Над 2600 спирки в столицата ще бъдат ремонтирани от концесионер

ivan

67 хил. кв. м офиси отдадени в България за шест месеца

ivan

Напишете коментар