Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министър Ангелкова: 3,1 млн. туристи са били у нас през първото полугодие

Ръст от 15% или 3 млн. и 100 хил. туристи за първото полугодие у нас, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред Bulgaria on Air. По думите й това е най-добрият резултат от 1990 г. и демократичните промени насам.

„Надявам се с тези темпове да вървим и до края на годината, за да можем да отчетем и най-успешната година в българския туризъм“, коментира тя. Събитията, които се случват в международен план са доста неприятни и в сектора предполагат различно пренасочване, отбеляза министърът на туризма. По думите й предвид последните събития в Турция, най-вероятно ще има отлив на български туристи към Турция.

За юни има повишение на туристи с 28%, което е рекордно спрямо същия месец на предходните години, отчете още министър Ангелкова. Приходите от нощувки за юни също отбелязват осезаем ръст – 163 млн. лева, което е над 20% ръст, добави тя.

„Към момента има най-голям ръст от германски туристи като за първото полугодие, той е около 40%, а само за юни е 65%. В абсолютна стойност са на първо място. От Полша – имаме ръст от 100% за първото полугодие, а за юни – 177%. Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари и ръстът за тях за юни беше 44%. Върнахме си руските туристи. Великобритания също е в топ 10 и има ръст на британски туристи“, посочи министърът на туризма.

Фокусът на ресорното ведомство ще падне върху културно-историческия туризъм, балнео- и спа туризма, екотуризма, вино и гурме. Целта е България да стане целогодишна дестинация, тъй като в момента 70% от приходите са от летен туризъм, отбеляза Ангелкова.

Тя отбеляза, че на горещия телефон постъпват сигнали най-вече за чистота на плажовете и че свободната зона не отговаря по размери на платената. Около 300 сигнала сме получили, но не всички са и пряко в компетенциите на Министерството, отбеляза Ангелкова и даде пример със сигналите за липса на касов бон.

Вижте още

Според експертите няма вредни храни, а има вредни количества

admin

Министерство на туризма събира номинации за малко познати спа дестинации

ivan

Търсим нови руски и украински туристи с участие в две изложения

ivan

Напишете коментар