Invest Build Media
Туризъм

Министър Ангелкова: 3,1 млн. туристи са били у нас през първото полугодие

Ръст от 15% или 3 млн. и 100 хил. туристи за първото полугодие у нас, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред Bulgaria on Air. По думите й това е най-добрият резултат от 1990 г. и демократичните промени насам.

„Надявам се с тези темпове да вървим и до края на годината, за да можем да отчетем и най-успешната година в българския туризъм“, коментира тя. Събитията, които се случват в международен план са доста неприятни и в сектора предполагат различно пренасочване, отбеляза министърът на туризма. По думите й предвид последните събития в Турция, най-вероятно ще има отлив на български туристи към Турция.

За юни има повишение на туристи с 28%, което е рекордно спрямо същия месец на предходните години, отчете още министър Ангелкова. Приходите от нощувки за юни също отбелязват осезаем ръст – 163 млн. лева, което е над 20% ръст, добави тя.

„Към момента има най-голям ръст от германски туристи като за първото полугодие, той е около 40%, а само за юни е 65%. В абсолютна стойност са на първо място. От Полша – имаме ръст от 100% за първото полугодие, а за юни – 177%. Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари и ръстът за тях за юни беше 44%. Върнахме си руските туристи. Великобритания също е в топ 10 и има ръст на британски туристи“, посочи министърът на туризма.

Фокусът на ресорното ведомство ще падне върху културно-историческия туризъм, балнео- и спа туризма, екотуризма, вино и гурме. Целта е България да стане целогодишна дестинация, тъй като в момента 70% от приходите са от летен туризъм, отбеляза Ангелкова.

Тя отбеляза, че на горещия телефон постъпват сигнали най-вече за чистота на плажовете и че свободната зона не отговаря по размери на платената. Около 300 сигнала сме получили, но не всички са и пряко в компетенциите на Министерството, отбеляза Ангелкова и даде пример със сигналите за липса на касов бон.

Вижте още

Френските туристи се завръщат към България през лятото

ivan

Екоминистерството ще търси премахване на пластмасата от българските плажове

ivan

Ниагара: Всичко, което трябва да знаете, ако планирате пътуване до там

leni

Напишете коментар