Invest Build Media
Инвестиции

Румен Порожанов: Очакваме още огнища на птичи грип, но няма опасност за хората

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на птичи грип у нас. Това се налага, за да не се разпространява болестта, която обаче не е опасна за здравето на хората. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в интервю за БНТ.

По думите му птичият грип вече втора година е проблем за бъгарските птицевъди. „Властите очакват да се появят още нови огнища, така че трябва да се предприемем сериозни мерки срещу заразата. В момента сме в интензивен процес на вземане на проби“, допълни министърът. Той коментира и опасността с епидемията по свинете, която вече застрашава и границите на България.

„Африканската чума наближава към България и вече е на около 150-160 км, ще трябва да предприемем превантивни мерки и адекватни решения срещу заболяването. Самите собственици на свинеферми и стопанства вече предприемат допълнителни мерки. Единият източник на болестта са храни като пресни колбаси, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от заразени райони. Дивата свиня също е разпространител на африканска чума“, обясни Порожанов.

По повод новата забрана една марка да произвежда едновременно сирене и имитиращ продукт, министърът заяви, че това се налага, тъй като контролът е труден да се направи на 100% и да се прецени качеството на продуктите от един производител. „Бялото саламурено сирене и самите млечни продукти трябва да върнат своето име и на външния пазар, защото в момента тези продукти са компроментирани. Продуктите от растителни мазнини ще бъдат от съвсем различна група, на различни рафтове в магазина. Агенцията на храните е основен инструмент за следене, но ние от министерството направихме и един екип, който да извършва проверки за нарушения“, обясни министърът.

За ниските изкупни цени на млякото и все по-осезаемия монопол на някои фермери, Порожанов заяви, че такъв проблем вече няма и той е бил решен след редица срещи през месец март, а в момента цените са стабилизирани.

Министърът направи коментар и за случая с кравата Пенка, който нашумя в медийното пространство и пренесе темата чак до Европарламента. „Беше ми интересен този случай, защото аз от първия ден знаех, че тази крава няма да бъде евтаназирана, ако не се намерят болести и в крайна сметка, животното беше здраво. Сериозният въпрос е как стопаните се грижат за животните си, това е по-голямата тема, защото отговорността е тяхна“, коментира той.

За жътвената кампания, която беше открита вчера, Порожанов заяви, че се очаква добра реколта, близо или малко по-голяма от миналогодишната със среден добив около 530-540 кг от декар. „Очакваните приходи са доста добри за самите производители и не се очакват увеличения на стоки като хляб и хлебни изделия“, допълни началникът на земеделското ведомство. Той призна, че годината е много тежка откъм градушки и природни бедтвия. „Агенция „Борба с градушките“ покрива 1/3 от земеделските площи, а над 8000 ракети са изстреляни само до момента. За съжаление, това ще продължи като тенденция“, допълни министърът.

Той коментира и новата Общоселскотостопанска политика за следващия програмен период на ЕС и заяви, че от следващия вторник влиза в изключително интензивен дебат по темата. „Предвидена е среща с целия земеделски бранш, за да видим приоритетите, за които настоява“, обясни в заключение Порожанов.

Вижте още

Пак искат таванът за плащанията в брой да е 5 хил. лв.

ivan

Теменужка Петкова за „Белене“: Най-важно е, че има необходимост от нови мощности

ivan

Енергийната интензивност на индустрията в България е потенциал

ivan

Напишете коментар