Invest Build Media
Строителство

Обновяват част от идеалния център на София от 2 юли

От 2 юли започва работата по обновяване на т.нар. Зона 4. Ще завърши следващата година, проектът е голям, с много подобекти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на работата по обновяване и възстановяване на публични пространства в центъра – Зона 4.

„Крайният срок за първия етап за 2018 година е края на ноември. Ще се работи поетапно, започваме с градините „Кристал“ и на Софийския университет с обновяване на алеите и осветлението“, обясни тя. „В Зона 4 през годините традиционно се провеждат най-важните събития в града. В зоната се намират най-важните символи – храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и базиликата „Св. София““, посочи кметът. „Тази зона е лицето на града. Изключително отговорно е това, което предстои“, обяви Йорданка Фандъкова.

„Задачата ни е запазване духа на София и освобождаване на повече пешеходни зони“, заяви тя. „Ще обновим тротоарите и осветлението. Навсякъде, където обменяме осветлението, поставяме енергоспестяващи електрически тела“, каза още кметът.

Стойността на договора за обновяване на Зона 4 е близо 21,5 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ е близо 19,2 млн. лева, собственият принос на общината е около 2,3 млн. лева, каза още Фандъкова.

„Заложили сме изключително сериозни санкции. Предвидена е банкова гаранция от над половин млн. лева, която изпълнителят внася преди изпълнението на проекта, задържаме я цялата до изпълнението“, посочи кметът. „След това освобождаваме 50% от нея, другите 50% остават до изтичането на гаранционния срок“, обясни Йорданка Фандъкова и допълни, че санкцията за всеки ден просрочие е около 180 хил. лева.

„По-важно от срока е качеството. При некачествено изпълнение санкцията е около 900 хил. лева“, обяви кметът. „Това са най-строгите договори, които съм виждала в държавата, изобщо“, каза още Йорданка Фандъкова.

Ще освободим от паркиране част от зоната около храм „Св. Александър Невски“. Подходът ще бъде пешеходна зона, това ще се реализира догодина, съобщи кметът на София.

„Ще изградим художествено осветление на храм „Св. София“ и на сградата на Столична община“, обясни тя. „Ще освободим тротоарите по ул. „Московска“ от автомобили“, допълни Йорданка Фандъкова. „Проектът по обновяване на Зона 4 включва цялостно обновяване на бул. „Васил Левски“ от паметника до СУ. Предвиждаме тази година да го направим“, посочи кметът и уточни, че в зоната ще бъдат изградени подземни контейнери, три зарядни станции за електрически автомобили, както и 5 обществени тоалетни на 3 точки.

Вижте още

Внесоха подписката за референдума срещу строежите в Младост

admin

Регионалният министър категоричен, че няма завишени цени в санирането

ivan

Борисов откри ремонтираното рибарско пристанище в Черноморец

admin

Напишете коментар