Invest Build Media
Инвестиции

Сериозен недостиг на квалифицирани кадри регистрират у нас от 2011 г. насам

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на фирмата по човешки ресурси „Менпауър“ (ManpowerGroup) „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании.

Общо 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Най-трудни за намиране са добре подготвените работници, инженери и шофьори.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в България, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). В допълнение 11% от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

Най-трудни кадри за намиране в България за 2018 година са: 1. Квалифицирани работници. 2. Инженери. 3. Шофьори/Служители за ресторанти/хотели. 4. Здравни специалисти. 5. ИТ. 6. Търговски представители. 7. Мениджъри/директори. 8. Офис служители 9. Счетоводители и финансисти.

ManpowerGroup попита 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

Вижте още

Горна Малина създава технологичен парк

admin

Китайски лидер в иновациите иска да вложи пари у нас

ivan

Разширява се зелената зона в софийските райони Лозенец и Средец от 1 октомври

ivan

Напишете коментар